Wapń jest najważniejszym składnikiem odżywczym potrzebnym dla zdrowia kości. Poza tym jest również niezbędny dla zachowania funkcji mięśni i nerwów oraz uwalniania hormonów i enzymów potrzebnych w całym organizmie. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się wapń, by móc wzbogacić o nie swoją dietę.
Analizy prowadzone przez naukowców przynoszą coraz to nowe informacje o zaletach spożywania mleka. Badania przeprowadzone przez amerykańskich badaczy na Uniwersytecie Columbia dowodzą, że wapń o połowę zmniejsza fizyczne i emocjonalne objawy napięcia przedmiesiączkowego u kobiet.
Wypijanie do śniadania szklanki mleka przede wszystkim kojarzy się z dzieciństwem, ale warto wrócić do tych nawyków, można dzięki temu poprawić stan zdrowia zębów.
Dołączenie do swojego jadłospisu produktów z duża zawartością wapnia osłabia prawdopodobieństwo wystąpienia kamieni nerkowych u osób najbardziej zagrożonych tą dolegliwością.
Nawyk picia mleka w dzieciństwie może prowadzić do wieloletnich korzyści, nawet poprawy sprawności fizycznej i zdolności zachowania równowagi w starszym wieku, wynika z nowych badań.
Picie mleka jest związane m. in. ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy, zespołu metabolicznego i raka jelita grubego.
Zdarza się, że określenie „żywność ekologiczna" używane jest zamiennie z określeniem „zdrowa żywność". O ile pierwsze z nich oznacza żywność certyfikowaną drugie jest nazwą stworzoną do celów marketingowych i często z ekologią ma niewiele wspólnego.
Wypijanie szklanki zimnego mleka to rzecz, którą zwykle kojarzymy z dzieciństwem. Jednak według badań przeprowadzonych przez naukowców z McMaster University w Kanadzie, pijąc mleko po treningu może zyskać tkankę mięśniową i stracić więcej tłuszczu, pisze Siski Green z sagazone.
Nietolerancja mleka często dotyczy małych dzieci, znaczna część z nich z wiekiem zaczyna lepiej reagować na produkty mleczne. Bywa jednak tak, że mleka nie mogą spożywać osoby dorosłe, wówczas konieczne jest ścisłe przestrzeganie zasad diety bezmlecznej.
W jesienno-zimowym czasie niestety bardzo często czujemy się ospali, zmęczeni i skarżymy się na zły nastrój. Winowajcą jest brak odpowiedniej dawki światła słonecznego w krótkie i pochmurne dni.
Pierwsza zasada brzmi: zawsze przechowuj nabiał w lodówce. Produkty nabiałowe są bardzo wrażliwe na wszelkie zmiany temperatury. Pamiętaj jednak, że nie należy ich przechowywać ani w zbyt wysokiej, ani w zbyt niskiej temperaturze, ponieważ łatwo tracą swoje wartości odżywcze. Mleko UHT oraz napoje mleczne w zamkniętych kartonach mają stosukowo długie terminy ważności, ale po otwarciu należy je spożyć w ciągu 12 godzin.
Przyjmowanie dużej ilości wapnia wysokowapniowa (1000- 1500 mg na dobę) przynosi organizmowi człowieka liczne profity, może zapobiec osteoporozie, utrzymywać w dobrym stanie kości i zęby, zmniejszyć ryzyko powstania nowotworów, korzystnie wpływać na samopoczucie kobiet z zespołem przedmiesiączkowym, zniwelować ból.
W naszym kraju spożycie mleka i jego przetworów drastycznie spada, w konsekwencji zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych notuje się spore niedobory wapnia, które mogą doprowadzić do, m. in. osteoporozy.
Im jesteśmy starsi tym mniej pokarmu potrzebujemy, ale za to bogatego w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednia dieta może nam odjąć kilka lat i polepszyć nasze samopoczucie oraz sprawić, że będziemy lepiej wyglądać, a nasz organizm będzie zdrowszy.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit