16-10-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Przeciwutleniacze są nam potrzebne, by organizm mógł normalnie funkcjonować, uchronić się przed rozmaitymi chorobami i wolniej się starzeć. Możemy zwiększyć ich ilość dzięki odpowiedniej diecie. Okazuje się jednak, że wysiłki te mogą mieć ograniczony efekt, jeśli wraz z przciwutleniaczami spożywa się mleko.
W czasie procesów metabolicznych w organizmie uwalniają się wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się i wpływają na rozwój wielu chorób. Do osłabienia działania tych cząstek organizm wykorzystuje (inaczej antyoksydanty) - określone witaminy, minerały i enzymy pochodzące od spożywanych pokarmów. Wśród przeciwutleniaczy są m. in.: witamina A, witamina B6, witamina B12, witamina C, witamina E, beta-karoten, kwas foliowy, .
W badaniach wzięło udział 11 osób, które najpierw pościły, a następnie zjadły 200 gramów jagód oraz wypiły 200 ml wody, po tygodniu przeciętnej diety zaś ponownie zjadły 200 gramów jagód i tym razem wypiły 200 ml pełnotłustego . U wszystkich uczestników zarówno przed, jak i po 1, 2 oraz 5 godzinach po posiłku pobierano krew.
Okazało się, że jagody odznaczały się znacznym potencjałem obrony antyoksydacyjnej osocza endogennego oraz powodowały określony poziom kwasu kawowego i kwasu ferulowego w osoczu. Jednakże w przypadku jednoczesnego picia mleka stężenie obu tych kwasów fenolowych w osoczu znacznie spadło w porównaniu do sytuacji, gdy jedzono wyłącznie owoce.
Zrozumienie w jaki sposób połączenie różnych pokarmów może modyfikować ich właściwości będzie przydatne do określania najlepszego sposobu spożywania określonych produktów. Określenie tego mechanizmu pozwoliłoby też właściwie ocenić rolę antyoksydantów w osłabianiu i optymalizować dostarczanie określonych bioaktywnych molekuł.
Wyniki badań przedstawiono we Free Radical Biology and Medicine