30-01-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Są w naszym kraju powszechne i niedrogie. Chętnie robimy z nich konfitury i dodajemy do ciast, a nawet dań mięsnych - śliwki, bo o nich mowa - powinny na stałe zagościć w menu, bo mogą przydać wielu korzyści dla zdrowia i urody.
Sposób na otyłość są bardzo przydatne w walce z otyłością. Flawonoidy i składniki fenolowe (np. antocyjany, kwasy chlorogenowe, kwercetyna oraz katechiny) w śliwkach powstrzymują gromadzenie się tłuszczu, a więc osłabiają problemy z wagą, a co za tym idzie, ograniczają ryzyko powikłań zwiazanych z , takich jak cukrzyca i choroby serca.
Ochrona przed „chorobami starości"Wspomniane owoce zawierają witaminę C i rozmaite fitozwiązki, które mają działanie antyoksydacyjne. Antyutleniające efekty oznaczają zapobieganie uszkodzeniom tkanek i komórek spowodowanym przez wolne rodniki tlenowe, co ma znaczenie o tyle, że nagromadzenie takich uszkodzeń prowadzi do wielu chorób (kojarzonych właśnie z procesem starzenia się). Co więcej, związki znajdujące się w śliwkach wykazują działanie ochronne dla tłuszczów niezbędnych w neuronach i błonach komórkowych, więc dodatkowo chronią przed .
Walka z łupieżemWitamina C w śliwkach pomaga pozbyć się . Mieszki włosowe zatykają się z powodu łupieżu i łuszczącej się skóry, a to je niszczy i hamuje wzrost włosów. Śliwki ułatwiają zwalczanie bakterii na skórze głowy i łagodzą problem z łupieżem.
Dbałość o równomierny koloryt skóryStosowanie maseczek z ekstraktem z miąższu śliwek pozwala rozjaśnić przebarwienia na twarzy i ma właściwości lecznicze, a także osłabia widoczność piegów oraz plam starczych. W efekcie przydaje młodszego i zdrowszego wyglądu.
Sposób na osteoporozęŚliwki są bogate we flawonoidy (m. in. kwas kawowy i rutynę), które pomagają w hamowaniu degradacji tkanek kości i zapobiegają u kobiet po . Polifenole oraz potas w suszonych śliwkach wspomagają tworzenie się tkanki kości, zwiększają ich gęstość i zapobiegają utracie masy kostnej spowodowanej niedoborem estrogenu. Badania dowiodły, że regularne jedzenie poprawia osłabioną na skutek starzenia się gęstość kości.
Środek anti-aging
Śliwki pomagają osłabić widoczne efekty upływu czasu. Zawierają witaminę C, która jest niezbędna do produkcji , białka odpowiadającego za elastyczność skóry. Jego ubytek wraz z wiekiem prowadzi do powstawania zmarszczek i bruzd. Poza tym w zachowaniu młodego wyglądu pomagają znajdujące się w owocach witamina E i antykosydanty - dzięki nim zwalczane są stany zapalne i niszczące (także dla urody) efekty działania wolnych rodników.
Ochrona przed cukrzycą
Śliwki mają działanie zmniejszające hiperglikemię. Badania wykazały, że regularne zażywanie ekstraktów z tych owoców obniża poziomu glukozy we krwi oraz poziom trójglicerydów w organizmie. Flawonoidy obecne w śliwkach chronią przed i poprawiają wrażliwość organizmu na .
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »