Strona głównaZdrowieSezon na grzyby - zbieraj je, bo zawierają dużo przeciwutleniaczy

Sezon na grzyby - zbieraj je, bo zawierają dużo przeciwutleniaczy

Grzyby zawierają bardzo duże ilości dwóch przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zachować zdrowie i spowolnić starzenie się.
Sezon na grzyby - zbieraj je, bo zawierają dużo przeciwutleniaczy
zawierają znaczne ilości ergotioneiny i , dwóch istotnych ,. Odkryto jednocześnie, że dawki tych dwóch związków bardzo różnią się w zależności od gatunków grzybów. W każdym razie bez wątpienia grzyby stanowią najwyższe w pożywieniu źródło tych przeciwutleniaczy

Kiedy organizm przetwarza żywność dla uzyskania energii, wywołuje jednocześnie stres oksydacyjny, ponieważ w procesie tym wytwarzane są także wolne rodniki. Są to atomy tlenu z niesparowanymi elektronami, które powodują uszkodzenia komórek, białek, a nawet DNA, ponieważ cechują się wysoką reaktywnością i przemieszczają się po organizmie, próbując połączyć się z innymi substancjami. Zwiększenie (inaczej: przeciwuteniaczy) w organizmie może zatem pomóc w ochronie przed
- Od dawna istnieje wolnorodnikowa teoria starzenia się, zgodnie z którą kiedy utleniamy żywność dla wytworzenia energii, powstaje pewna liczba wolnych rodników będących produktami ubocznymi tego procesu, a wiele z nich jest dość toksycznych. Organizm posiada mechanizmy je kontrolujące, ale ostatecznie wolne rodniki gromadzą się w ilości wystarczającej, aby spowodować uszkodzenia, które są związane z wieloma chorobami czasu starzenia się, takimi jak rak, choroba wieńcowa i choroba Alzheimera - wyjaśnia Robert Beelman z Penn State.
Jak ustalono, ilości ergotioneiny i glutationu w grzybach różnią się w zależności od gatunku, przy czym borowiki zawierają największą dawkę tych dwóch związków spośród 13 badanych gatunków. W najpowszechniej jedzonych grzybach, czyli pieczarkach, przeciwutleniaczy było mniej, ale i tak miały ich większe ilości niż znaczna ilość innego jedzenia.

Co istotne, wspomniane utleniacze są odporne na obróbkę termiczną, więc antystarzeniowe właściwości grzybów pozostają także po ich ugotowaniu.

O badaniach napisano w Food Chemistry.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Aktywni 50+
  • EWST.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy