Strona głównaZdrowieGranaty - owoce o specjalnych właściwościach anti-aging

Granaty - owoce o specjalnych właściwościach anti-aging

Granaty mają silne działanie chroniące zdrowie i wykazują właściwości anti-aging. Jedz regularnie te owoce, a będziesz mógł liczyć na długowieczność i młody wygląd przez długi czas.
Granaty - owoce o specjalnych właściwościach anti-aging [© vali_111 - Fotolia.com] Granaty są owocami małych drzew, które pierwotnie pochodzą z Afganistanu, Pakistanu i Iranu. Uprawia się je od tysięcy lat w wielu miejscach na świecie.

Owoce zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, witaminy C, jak również innych witamin i minerałów. Wszystkie te składniki odżywcze wzmacniają działanie układu odpornościowego, chronią serce, a nawet mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów. Skoro zaś mają działanie przeciwstarzeniowe, nie tylko osłabiają prawdopodobieństwo różnych chorób związanych z wiekiem, ale i hamują widoczne efekty .

Z badań wynika, że osoby regularnie serwujące sobie owoce granatu cechują się znaczącym spadkiem ważnego markera sprzężonego z uszkodzeniami komórek. Marker 8-okso-DG może dać takie skutki, jak: osłabione funkcje mózgu, osłabienie mięśni, zaburzenia czynności nerek, zmniejszenie wydajności wątroby, starzenie się skóry. Oznacza to, że wspomniane owoce mogą spowolnić proces utleniania DNA.

Przeciwutleniacze są niezbędne dla hamowania starzenia się, bo zapobiegają szkodom wyrządzonym przez działanie . Wolne rodniki utleniają cząsteczki naszego organizmu, a codziennie jesteśmy narażeni na te cząsteczki z produktów, które jemy i powietrza, którym oddychamy. W efekcie coraz liczniejsze komórki naszego ciała ulegają zniszczeniu, co ma przełożenie na rozwój chorób oraz postarzały wygląd. Im więcej zaś dostarczamy sobie , tym intensywniej proces ten jest powstrzymywany.

Jedzenie owoców granatu może się wiązać ze zmniejszeniem zmarszczek i bruzd z uwagi na ich zdolność do regeneracji skóry i zapobiegania hiperpigmentacji. Co więcej owoce te mogą wydłużyć żywotność fibroblastów, białek, które są odpowiedzialne za produkcję i elastyny, dwóch czynników odpowiadających za naprężenie, elastyczność skóry. Ze względu na silne antyoksydacyjne własciwości owoców, są one powszechnie wykorzystywane do produkcji .

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć