Zdrowy tryb życia obejmujący umiarkowane spożycie alkoholu, zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną, odpowiedni sen i częste kontakty społeczne, przy jednoczesnym niepaleniu papierosów i unikaniu siedzącego trybu życia, zmniejsza ryzyko depresji.
Osoby cierpiące na problemy psychiczne odznaczają się krótszą średnią długością życia.
Miliony ludzi na całym świecie cierpią na bezsenność. Nieprzespane noce zaś wiążą się z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą i niektórymi nowotworami. Uważa się, że wieczorne spożywanie alkoholu, kofeiny i nikotyny zaburza sen, dokładniej sprawdzono, na ile czynniki te są za to odpowiedzialne.
Wiele osób, zwłaszcza tych z silnymi i wysoce reaktywnymi emocjami, może zyskać korzyści z interakcji z kotami.
Sztuczna inteligencja może być użytecznym narzędziem w leczeniu chorób psychicznych, mówią uczeni z University of Illinois w Chicago.
Medytacja uważności jest coraz popularniejszą strategią w walce z lękiem. Teraz odkryto fizjologiczny dowód na to, że jest skuteczna w jego osłabianiu.
Niewielkie lub umiarkowane spożycie alkoholu może wiązać się z niższym ryzykiem chorób serca. Odkryto też, że alkohol w umiarkowanych dawkach miał związek z długoterminowym osłabioną sygnalizacją stresu w mózgu. Jak się wydaje, ten wpływ na systemy stresu w mózgu w znacznym stopniu odpowiada za osłabienie ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych obserwowane u osób rozważnie raczących się alkoholem.
Na Penn State odkryto, że niska satysfakcja seksualna w średnim wieku może być wczesnym sygnałem ostrzegawczym osłabienia funkcji poznawczych w przyszłości.
Kiedy jesteś zestresowany/a, wysokokaloryczna przekąska może szczególnie do ciebie „przemawiać". Ma to jednak niekorzystne konsekwencje. Uczeni z Sydney zauważają, że stres w połączeniu z wysokokalorycznym jedzeniem powoduje zmiany w mózgu, które dodatkowo zwiększają apetyt na słodkie, czy tłuste jedzenie i prowadzą do nadmiernego przybierania na wadze.
Stres nie tylko ma negatywny wpływ na pracę i relacje osobiste, ale też zwiększa ryzyko licznych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i choroba Alzheimera, a także wiąże się z wyższymi wskaźnikami przedwczesnej śmierci. Pomóc może tu m. in. odpowiednie odżywianie, np. dieta śródziemnomorska.
Kobiety są średnio dwa razy bardziej narażone na diagnozę choroby Alzheimera niż mężczyźni. Częściowo ma to związek z wiekiem: kobiety w wielu krajach żyją dłużej niż mężczyźni, a sędziwy wiek jest czynnikiem ryzyka otępienia. Rzecz dotyczy jednak i czegoś więcej: reakcje na stres mogą być jedną z przyczyn takiego status quo.
Jakość snu ma silniejszy wpływ na jakość życia niż długość odpoczynku, mówią uczeni z Uniwersytetu Karola w Pradze.
Nasz wiek biologiczny gwałtownie wzrasta w odpowiedzi na różne formy stresu, co jednak jest odwracalne, gdy pozbywamy się nadmiernego napięcia i potrafimy się odprężyć. Takie zmiany zachodzą w stosunkowo krótkich okresach dni lub miesięcy.
W wielu krajach popularnym składnikiem kulinarnym są produkty fermentowane. To nie przypadek, że są powszechne: sfermentowana żywność to coś więcej niż tylko metoda konserwacji.
Kobiety z zespołem stresu pourazowego (post-traumatic stress disorder, PTSD) i depresją mają niemal czterokrotnie większe ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych, chorób układu oddechowego, cukrzycy typu 2, wypadków, samobójstw i innych przyczyn niż kobiety bez tego zaburzenia i depresji.