Strona głównaZdrowieNaturalna substancja w kawie pomaga powstrzymać starzenie się mięśni

Naturalna substancja w kawie pomaga powstrzymać starzenie się mięśni

Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni.
Naturalna substancja w kawie pomaga powstrzymać starzenie się mięśni [fot. yousafbhutta from Pixabay]
Eksperci z Uniwersytetu w Southampton wraz z kolegami z kilku placówek w różnych częściach świata ocenili badania, w których opisano mechanizmy dotyczące sarkopenii u ludzi.

to stan, w którym zmiany komórkowe zachodzące podczas starzenia stopniowo osłabiają mięśnie i prowadzą do przyspieszonej utraty masy mięśniowej, siły i mogą zabrać niezależność fizyczną.

Jednym z ważnych problemów podczas sarkopenii jest to, że ilość cząstek NAD+ zmniejsza się wraz z wiekiem, a mitochondria, czyli elektrownie energetyczne w naszych komórkach, wytwarzają mniej energii.
Jak odkryto, poziom trygoneliny był niższy u starszych osób chorych na sarkopenię.

Dostarczenie skutkowało podwyższonym poziomem NAD+, zwiększoną aktywnością mitochondriów i przyczyniło się do utrzymania funkcji , pomimo .

Poziom NAD+ można zwiększyć za pomocą różnych elementów dietetycznych, takich jak niezbędny aminokwas L-tryptofan i formy witaminy B3, takich jak kwas nikotynowy (NA), nikotynamid (NAM), rybozyd nikotynamidu (NR) i mononukleotyd nikotynamidu (NMN) ).

- Nasze ustalenia poszerzają obecną wiedzę na temat metabolizmu NAD+ dzięki odkryciu trygoneliny jako nowego prekursora NAD+ i umożliwiają wykorzystanie witamin wytwarzających NAD+ dla poprawy długowieczności i ograniczenia chorób związanych z wiekiem - mówi prof. Vincenzo Sorrentin, współautor badań.

Odżywianie i aktywność fizyczna to istotne zalecenia dotyczące stylu życia, które pozwalają zachować zdrowe mięśnie podczas procesu starzenia się. - Korzyści, jakie trygonelina daje dla metabolizmu komórkowego i zdrowia mięśni podczas starzenia się, otwierają obiecujące zastosowania - dodaje prof. Jerome Feige z Nestlé Research.

Na podstawie: function during ageing

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy