23-06-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kiedy jesteś zestresowany/a, wysokokaloryczna przekąska może szczególnie do ciebie „przemawiać". Ma to jednak niekorzystne konsekwencje. Uczeni z Sydney zauważają, że stres w połączeniu z wysokokalorycznym jedzeniem powoduje zmiany w mózgu, które dodatkowo zwiększają apetyt na słodkie, czy tłuste jedzenie i prowadzą do nadmiernego przybierania na wadze.
Stres zaburza reakcję mózgu na uczucie sytości, prowadząc do ciągłego odbierania sygnałów nagrody, które zachęcają do jedzenia słodkich, tłustych i słonych produktów. Ma to miejsce w części mózgu zwanej habenulą, która po aktywacji zwykle tłumi wspomniane sygnały.
- Nasze odkrycia pokazują, że stres może zastąpić naturalną reakcję mózgu, która zmniejsza przyjemność czerpaną z jedzenia - co oznacza, że mózg stale aktywuje obszar odpowiadający za uzyskiwanie „nagrody" za jedzenie - mówi profesor Herbert Herzog z Uniwersytetu w Sydney.
- Jak pokazaliśmy, przewlekły stres w połączeniu z wysokokaloryczną dietą może powodować coraz częstsze sięganie po niezdrowe jedzenie, w tym preferencje dla słodkich, uważanych za najsmaczniejsze potraw, nasilając w ten sposób przyrost masy ciała i - wyjaśnia prof. Herzog.
Od stresu do nadwagi
- Chociaż niektórzy ludzie jedzą mniej w okresach , większość zjada więcej niż zwykle i sięga po kaloryczne produkty, bogate w i tłuszcz.
W testach na myszach sprawdzono, jak różne obszary mózgu reagowały na przewlekły stres przy różnych dietach.
- Odkryliśmy, że obszar zwany habenulą, który normalnie wyłącza odpowiedź układu nagrody w mózgu, był aktywny u myszy na krótkoterminowej diecie wysokotłuszczowej i chronił gryzonie przed przejadaniem się. Jednak u przewlekle zestresowanych myszy ta część mózgu nie działała, sprawiając, że sygnały nagrody pozostały aktywne i zachęcały do jedzenia dla przyjemności, a sygnały regulujące uczucie sytości nie były odbierane - wyjaśnia dr Kenny Chi Kin Ip, współautor badań. - Jak odkryliśmy, zestresowane myszy na diecie wysokotłuszczowej przybrały na wadze dwa razy więcej niż gryzonie otrzymujące taką samą dietę, które nie były zestresowane - dodaje.
Jedzenie na pocieszenie
Uczeni przeprowadzili test preferencji sukralozy, pozwalając myszom wybrać wodę bez dodatków lub sztucznie słodzoną.
Zestresowane myszy na diecie wysokotłuszczowej piły trzy razy więcej wody z sukralozą niż zwierzęta na samej diecie wysokotłuszczowej, co sugeruje, że stres nie tylko aktywuje nasilenie poczucia nagrody podczas jedzenia, ale napędza głód na słodkie, smaczne jedzenie - wyjaśnia profesor Herzog.
Stres zaburza zdrową równowagę energetyczną
- W stresujących sytuacjach łatwo jest zużyć dużo , a poczucie nagrody może cię uspokoić - wtedy przydaje się zastrzyk energetyczny z jedzenia. Gdy jednak doświadczasz go przez długi czas, wydaje się, że długotrwały stres zaburza równowagę, skutkując sięganiem po jedzenie, które jest szkodliwe dla organizmu na dłuższą metę - mówi profesor Herzog.
Stres zakłóca regulację nawyków żywieniowych i naturalną zdolność mózgu do równoważenia potrzeb energetycznych.
- Stres może zagrozić zdrowemu metabolizmowi energetycznemu. Warto więc unikać stresującego stylu życia, a co najważniejsze - jeśli ktoś zmaga się z długotrwałym stresem - powinien starać się jeść zdrową dietę i odstawić „śmieciowe jedzenie" - radzi prof. Herzog.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »