22-05-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W wielu krajach popularnym składnikiem kulinarnym są produkty fermentowane. To nie przypadek, że są powszechne: sfermentowana żywność to coś więcej niż tylko metoda konserwacji.
Od dawna wiadomo, że niektóre produkty mają szczególnie dobry wpływ na mózg. Sfermentowane jedzenie jest źródłem tryptofanu, aminokwasu potrzebnego do produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika, który oddziałuje na różne funkcjonowania mózgu, w tym na nastrój. Artykuły spożywcze mogą też zawierać inne przekaźniki. Badania dowiodły zaś, że sfermentowana żywność może mieć długo- i krótkoterminowy wpływ na działanie mózgu, na przykład osłabiając .
Porównano ponad 200 produktów spożywczych z całego świata, szukając różnych metabolitów, które są korzystne dla zdrowia mózgu.
Badanie ciągle jest na początkowym etapie, jednak już uzyskano ciekawe wyniki. - Spodziewałem się, że pojawi się tylko kilka sfermentowanych produktów, ale z 200 niemal każdy wykazywał pewien potencjał w poprawie zdrowia jelit i mózgu - mówi Ramya Balasubramanian, współautorka badań. Potrzebne są dalsze testy, aby lepiej zrozumieć, które grupy sfermentowanej żywności najsilniej oddziałują na ludzki mózg, już jednak odkryto niektóre najintensywniej działające produkty.
- Sfermentowane produkty na bazie cukru i na bazie warzyw są jak wygrana na loterii, jeśli chodzi o zdrowie jelit i mózgu - mówi Ramya.
- Pomimo tego, że produkty na bazie nie cieszą się dobrą opinią, sfermentowany cukier przekształca swoje składniki w mnóstwo metabolitów, które mogą mieć korzystny wpływ na człowieka.
Autorzy mają nadzieję, że wyniki spopularyzują sfermentowaną żywność i częściej będzie dołączana do diety jako naturalny sposób poprawy i ogólnego .
Na podstawie: