17-04-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić ogólną jakość diety. Ma to szczególne znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że kiepskie odżywianie się jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym chorób serca.
- Awokado to owoc bogaty w składniki odżywcze, zawierający dużo błonnika i innych ważnych elementów. Chcieliśmy sprawdzić, czy jego regularne jedzenie poprawi jakość diety - mówi prof. Kristina Petersen z Penn State. - Poprzednie badania obserwacyjne sugerowały, że osoby jedzące awokado miały wyższą jakość diety niż pozostali. Dlatego postanowiliśmy ustalić, czy istnieje związek przyczynowy między jedzeniem tego owocu a ogólną jakością jadłospisu - dodaje.
W badaniu wzięło udział ponad tysiąc osób, które podzielono na dwie grupy. Jedna kontynuowała swoją zwykłą dietę i ograniczyła ilość awokado na czas 26 tygodni. Druga z kolei włączała do swojego jadłospisu jedno awokado dziennie.
- Odkryliśmy, że uczestnicy, którzy jedli awokado codziennie, znacznie poprawili przestrzeganie wytycznych dietetycznych - mówi prof. Petersen. - To sugeruje, że strategie takie jak włączenie tego owocu do menu mogą pomoc znacząco poprawić dietę - dodaje.
- Ustaliliśmy, że uczestnicy używali awokado jako substytutu niektórych produktów spożywczych zawierających więcej przetworzonych zbóż i sodu - zauważa Petersen. - Równocześnie zaobserwowaliśmy wzrost ilości warzyw w grupie serwującej sobie awokado i co więcej, uczestnicy używali tego owocu do zastąpienia niektórych niezdrowych produktów - wyjaśnia.
Jak zauważa prof. Petersen, dieta o kiepskiej jakości znacznie nasila ryzyko takich problemów zdrowotnych, jak: choroby serca, , i wiele innych chorób, którym można zapobiec.
- Poprawiając przestrzeganie wytycznych żywieniowych, możemy pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju tych i wydłużyć oczekiwaną długość życia w zdrowiu - mówi prof. Petersen.
- W badaniach takich jak to jesteśmy w stanie określić sposoby poprawy jakości diety, ale potrzebne są również strategie behawioralne, które pomogą ludziom przestrzegać wytycznych żywieniowych i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych - podsumowuje prof. Petersen.
Na podstawie
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »