Pewne sposoby pozbywania się przeziębienia czy utraty na wadze są bardzo oryginalne, ale niektórzy skłonni są nawet do ekscentrycznych posunięć, jeśli takowe mają dać upragniony skutek. Zanim jednak zacznie się szukać nietypowych metod odzyskania zdrowia czy schudnięcia, warto wypróbować nieskomplikowane, domowe terapie. Niezwykle pomocna jest woda z cytryną...
Od jakiegoś czasu robią w Polsce niezwykłą karierę. Oliwki powszechnie dodaje się do wielu potraw, sporządzany z nich a olej coraz częściej zastępuje w naszej kuchni innego rodzaju tłuszcze. To dobry trend, ponieważ oliwki mają wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Oto lista najważniejszych.
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.
Zmagałeś się z kamieniami nerkowymi? Jeśli chcesz zmniejszyć szanse na ponowne ich pojawienie się, pij więcej wody.
Są dość popularne na naszych stołach, ale jeśli ktoś rzadko je sobie serwuje, powinien przeczytać poniższe informacje i znaleźć motywację do umieszczenia jaj w diecie.
Powszechnie dostępne zimą owoce są niezbywalne dla zachowania dobrego zdrowia. W istocie trudno przecenić ich wartości odżywcze i wpływ na organizm. Przejrzyj listę korzyści, a na pewno chętnie sięgniesz po te produkty.
Sok z buraków ma ważne kulinarne zastosowania. Zimą szczególnie. Ale to nie wszystko. Okazuje się, że może pomóc zapobiec rozmaitym dolegliwościom i wspomóc działanie układu trawiennego.
Wapń jest najważniejszym składnikiem odżywczym potrzebnym dla zdrowia kości. Poza tym jest również niezbędny dla zachowania funkcji mięśni i nerwów oraz uwalniania hormonów i enzymów potrzebnych w całym organizmie. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się wapń, by móc wzbogacić o nie swoją dietę.
Amerykańskie badania wykazały, że zmniejszenie obwodu talii i jedzenie mniejszej ilości przetworzonych produktów może pomóc w zapobieganiu chorobom nerek.
„Eliksir" długowieczności? To orzechy. Są kaloryczne, ale dostarczają dobrej energii. Mają tez wiele witamin i mogą pomóc ochronić się przed rozmaitymi chorobami, przekonują badacze.
Kwiaty upiększające balkon czy przydomowy ogródek nie muszą służyć jedynie względom estetycznym, okazuje się, że niektóre z nich świetnie nadają się jako element ciekawego, aromatycznego i zdrowego dania.
Świąteczny okres słynie z suto zastawionych stołów i folgowania apetytowi, ale i wyrzutów sumienia z powodu przejadania się. Zastosowanie kilku wskazówek ekspertów pozwoli jednak na spokojne raczenie się świątecznymi potrawami przy zachowaniu zdrowego umiaru.
Fosfor to mineralny składnikiem odżywczy niezbędny dla wzrostu i rozwoju tkanki kostnej i miękkiej. Źródłem fosforu są: produkty mleczne, wątróbka, owoce morza, tłuste ryby i mięso.
Jęczmień to rodzaj zboża, ale jego właściwości pozwalają umieścić go na liście ziołowych hitów. Jęczmień kojarzy się z łagodnym rytmem piosenki Stinga „Fields of Glod". Zboże cieszy oko rozpościerając się „złotem" po szerokich połaciach pól. W kręgach botanicznych roślina jest określana jako Hordeum distichon i jest spokrewniona z rodziną traw.
Pojawiające się na początku czerwca pachnące i smaczne truskawki stanowią zapowiedź lata. Mają jednak nie tylko powszechnie cenione walory smakowe, ale i (podobnie jak inne owoce jagodowe) istotny wpływ prozdrowotny. Jedząc je dostarcza się organizmowi liczne witaminy i mikro- oraz makroelementy.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków