05-06-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pojawiające się na początku czerwca pachnące i smaczne truskawki stanowią zapowiedź lata. Mają jednak nie tylko powszechnie cenione walory smakowe, ale i (podobnie jak inne owoce jagodowe) istotny wpływ prozdrowotny. Jedząc je dostarcza się organizmowi liczne witaminy i mikro- oraz makroelementy.
Do owoców jagodowych zalicza się: truskawki, poziomki, maliny, porzeczki, borówki amerykańskie, jeżyny, czarne jagody. Zwierają m. in.: witaminy A, C, E, kwas elagowy (antyoksydant chroniący przed nowotworami), antocyjany, bromelinę (przydatną w leczeniu choroby wieńcowej serca, przekrwieniu zatok, infekcji przewodu moczowego), arbutynę (stosowana w leczeniu trądziku, przebarwień skóry, stanów zapalnych), błonnik pokarmowy. Są więc bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm pomagając m. in. w utrzymaniu prawidłowej wagi.
Historia truskawek Pojawiające się na początku czerwca truskawki są jednymi z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Dodaje się je do deserów - lodów, ciast, tortów, je z makaronem lub ryżem, bądź bez żadnych dodatków. Sposobów ich podawania jest bardzo wiele.
Truskawki powstały z dwóch gatunków poziomek - chilijskiej (Ameryka Południowa) i wirginijskiej (Ameryka Północna). Po tym, jak w XVII wieku sprowadzono te owoce do Europy i posadzono blisko siebie, doszło do krzyżowego zapylenia. Nowa roślina wytworzyła owoce o oryginalnych walorach smakowych i gabarytach większych niż jakiekolwiek inne poziomki.
Właściwości Truskawki to źródło wielu witamin i minerałów. Zawierają znaczne ilości witaminy C, a także witaminę A, B1, B2 oraz PP. Znajdują się w nich także: wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan, brom, fitocydy (substancje bakteriobójcze).
Mocne kości, dobry sen Zawartość wapnia i fosforu sprawia, że owoce wzmacniają kości i zęby, a także poprawiają pracę mięśni. Poza tym, dzięki wspomnianym pierwiastkom oraz magnezowi odkwaszają organizm. Zawartość bromu ma wpływ na łagodzenie problemów z bezsennością.
Sposób na odchudzanie Owoce są polecane są osobom, które mają problemy z przemianą materii. Znajdujące się w nich pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmów i korzystnie wpływają na florę bakteryjną. Wykazują właściwości odtruwające i oczyszczające, a także wspomagają spalanie tłuszczów.
Ochrona wątroby i nerek Duża ilość żelaza w truskawkach powoduje, że chronią przed anemią, są krwiotwórcze i powstrzymują rozwój różnorodnych chorób. Wspomagają leczenie dolegliwości reumatycznych i artretycznych. Zmniejszają kwasowość moczu i dlatego są rekomendowane przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.
Uroda i właściwości antynowotworowe Mangan znajdujący się w truskawkach sprawia, że owoce te polecane są wszystkim, którym zależy na ładnym wyglądzie skóry i włosów. Rozjaśniają skórę, a maseczka z tych owoców uelastycznia ją. Truskawki zawierają też kwasu elegowy, który - jako silny antyoksydant - chroni przed nowotworami.
Wpływ na funkcje poznawcze Bogate w przeciwutleniacze truskawki mają pozytywny wpływ na działanie mózgu i mogą opóźniać procesy starzenia się. Polifenole w truskawkach wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą chronić przed pogorszeniem się funkcji mózgu, a więc powstrzymują rozwój chorób neurodegradacyjnych.
Reakcje alergiczne Truskawki mogą być problemem dla alergików. Uwalniają bezpośrednio histaminę z komórek, w których jest ona magazynowana, co prowadzi do wystąpienia reakcji uczuleniowej lub toksycznej. Reakcja alergiczna objawia się pokrzywką i różnego rodzaju wysypkami, nierzadko na plecach i brzuchu. Mogą wystąpić również bolesne biegunki. Owoce nie są również polecane osobom ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany (truskawki zawierają znaczne ich ilości).
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »