13-01-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sok z buraków ma ważne kulinarne zastosowania. Zimą szczególnie. Ale to nie wszystko. Okazuje się, że może pomóc zapobiec rozmaitym dolegliwościom i wspomóc działanie układu trawiennego.
Czerwone buraki są niedoceniane przez konsumentów, tymczasem powinny stać się stałym elementem , ponieważ mogą chronić przed , , , świądem oraz chorobami wątroby.
Uczeni z Uniwersytetu w Gazi rekomendują buraki jako jeden z najwartościowszych odżywczo produktów. Warzywa te zawierają witaminy A, B, C, P, a także minerały: , , , , . Dzięki tym składnikom i bogactwu antyoksydantów warzywa mogą mieć silne efekty antyrakowe i osłabiające ryzyko wielu chorób.
Za kolor buraków odpowiadają betanina i wulgaksantyna, , które wykazują intensywne właściwości przeciwnowotworowe.
Jeśli chodzi o układ pokarmowy, sok z buraków ułatwia trawienie, likwiduje zaparcia i bóle brzucha oraz bezzwłocznie powstrzymuje .
To nie wszystko. Przy cukrzycy wątroba lepiej funkcjonuje, jeśli pacjent pije sok z buraków. Produkt jest również skuteczny przy niedokrwistości i niedoborze żelaza.