14-12-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jęczmień to rodzaj zboża, ale jego właściwości pozwalają umieścić go na liście ziołowych hitów. Jęczmień kojarzy się z łagodnym rytmem piosenki Stinga „Fields of Glod". Zboże cieszy oko rozpościerając się „złotem" po szerokich połaciach pól. W kręgach botanicznych roślina jest określana jako Hordeum distichon i jest spokrewniona z rodziną traw.
![Jęczmień na problemy z żołądkiem i w ochronie zdrowia serca [© meryll - Fotolia.com] Jęczmień na problemy z żołądkiem i w ochronie zdrowia serca](http://www.senior.pl/J-czmie-na-problemy-z-Zo-adkiem-i-w-ochronie-zdrowia-serca_leadimge3eab2c1cc8a8462a9fa30e7fa5e0933.jpg?1323875792)
Jęczmień pochodzi z zachodniej Azji i jest uważany za pierwsze uprawiane zboże. Dziś stanowi ważny element światowej produkcji żywności.
CiekawostkiWedług historyków jęczmień był używany jako żywność od czasów neolitu i podawano go dzieciom przez wieki w postaci owsianki.
Był stosowany w leczeniu zapalenia przewodu pokarmowego i dróg. Jest również powszechnie polecany w leczeniu infekcji, biegunki i gorączki u młodych ludzi.
Składniki odżywczeNasiona jęczmienia są zbierane, gdy roślina jest dojrzała i stosowane do pomocy w zakresie odżywiania i leczenia. Jęczmień jest szczególnie znany ze swych silnych właściwości antyoksydacyjnych ze względu na bogatą zawartość chlorofilu.
Liście jęczmienia są również bogatym źródłem witamin i minerałów ze względu na ich zdolność do absorpcji dużych ilości składników pokarmowych z gleby. Wśród tych składników odżywczych są m. in. wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor, kwas foliowy.
Jęczmień składa się z następujących w 80% ze skrobi i 6% z białka i celulozy, a także cukrów, tłuszczów, witamin z grupy B oraz alkaloidów
Zastosowanie leczniczePoza tym, że jęczmień jest zbierany do produkcji słodu przy produkcji piwa i innych trunków, ekstrakt słodowy jest również podawany jako lekarstwo. Esencja ta jest używana do zachowania zdrowia serca, wykazano bowiem, że ma zdolność do usuwania złogów tłuszczowych z zablokowanych tętnic.
Ponadto uważa się, że wyciąg z młodych pędów jęczmienia działa jako środek przeciwzapalny, a jednocześnie wzmacnia mięśnie. Jak wynika z badań naukowych na zwierzętach sok znacząco łagodzi zapalenia i wrzody żołądka.
Chińscy badacze wykazały, że jęczmień jest pomocny w leczeniu zapalenia wątroby i wzmacnianiu organizmu.
Preparaty z ziarna jęczmienia regulują poziom cukru we krwi, a otręby jęczmienia poleca się na obniżenie cholesterolu i zapobieganie nowotworom jelita grubego.
Jęczmień jest również podstawą pożywnych posiłków, które często podaje się osobom z dolegliwościami żołądka i gardła. Gotowany jęczmień może nawet być stosowany bezpośrednio na skórę w leczeniu otarć.
BezpieczeństwoPoza istotnym ostrzeżeniem dla diabetyków, żadne inne działania niepożądane nie jest znane.
Jeśli chodzi o chorych na cukrzycę, powinni być ostrożni przy spożywaniu jęczmienia, ponieważ wraz z polecanymi pacjentom lekami może spowodować zbyt znaczne obniżenie poziomu cukru we krwi. Badania wykazały, że jęczmień może zmniejszyć poziom cukru we krwi przez zmniejszenie wchłaniania cukrów z pożywienia.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »