25-12-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Świąteczny okres słynie z suto zastawionych stołów i folgowania apetytowi, ale i wyrzutów sumienia z powodu przejadania się. Zastosowanie kilku wskazówek ekspertów pozwoli jednak na spokojne raczenie się świątecznymi potrawami przy zachowaniu zdrowego umiaru.
Świąteczne obiady i kolacje mogą być zdrowymi posiłkami, trzeba jedynie stosować się do kilku nieskomplikowanych zasad.
Warto sięgnąć po indykaZawiera niewielkie ilości tłuszczu, a dużo białka. Jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Ponadto cechuje się bogactwem zdrowych dla serca witamin z grupy B i polepszającego sen tryptofanu.
Białe mięso szeroko rekomendowane
Białe mięso zawiera mniej tłuszczów nasyconych niż mięso czerwone. Niemniej jednak poleca się zdejmować skórę, która należy do najmniej dietetycznych części tego mięsa.
Jaki farsz polecanyNajlepiej jest przygotować farsz samodzielnie, bo gotowe produkty, które można znaleźć w sklepach, są przepełnione solą. Po drugie warto zrezygnować z mielonego mięsa wieprzowego, które co prawda przydaje potrawie smaku, ale również przydaje jej wiele tłuszczu. Rekomenduje się dorzucenie smakowitych składników, takich jak lub . Kasztany zawierają błonnik przyczyniający się do obniżenia poziomu cholesterolu, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę C, - wszystkie te składniki odżywcze są dobre dla serca i krążenia. Morele również zawierają dużo rozpuszczalnego błonnika, jak również beta-karoten, silny przeciwutleniacz.