Strona głównaZdrowieDlaczego warto jeść jajka?

Dlaczego warto jeść jajka?

Są dość popularne na naszych stołach, ale jeśli ktoś rzadko je sobie serwuje, powinien przeczytać poniższe informacje i znaleźć motywację do umieszczenia jaj w diecie.
Dlaczego warto jeść jajka? nie są drogie, można je przygotować na wiele sposobów i łatwo je dostać. A warto umieścić je w jadłospisie, bo przydają wielu ważnych składników odżywczych, które pomagają organizmowi walczyć z rozmaitymi chorobami i dolegliwościami.

Średniej wielkości jajko (50 g) zawiera około 6 gramów białka niezbędnego do budowy i utrzymania wszystkich tkanek organizmu ludzkiego (mięśni, narządów, skóry, etc.), jak również do produkcji przeciwciał, hormonów i enzymów. Kalorii ma relatywnie niewiele (biorąc pod uwagę wysoką wartością odżywczą) - około 65. Tłuszcze stanowią około 9 proc. zawartości produktu (prawie całkowicie skoncentrowane są w ): większość z nich to dobre tłuszcze (tylko 28 proc. tłuszcze nasycone, które osadzają się na ściankach tętnic i zwiększają poziom cholesterolu).

Jaja zawierają również długołańcuchowe kwasy omega-3, które wspierają funkcjonowanie mózgu i wzroku. Co do zawartości , podczas gdy prawdą jest, że jajka zawierają jego duże ilości (około 160 mg cholesterolu na jajko), trzeba jednocześnie wiedzieć, że to taka forma, która zwiększa także ilość dobrego cholesterolu HDL. Za zwiększenie ilości odpowiadają głównie tłuszcze nasycone.

Jeśli chodzi o witaminy, zawierają m. in. witaminę A, która utrzymuje zdrowie skóry i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wzroku. Z kolei Witamina B2 (ryboflawina) oraz B12 i wspomagają funkcjonowanie metabolizmu, krwinek czerwonych, wzroku i układu nerwowego. Witamina B5 (kwas pantotenowy) pomaga w metabolizmie energii i poprawie zdolności poznawczych. Witamina B9 (kwas foliowy) ma wpływ na wzrost tkanek w czasie ciąży. utrzymuje zdrowie kości i zębów oraz poprawia wchłanianie wapnia. pomaga w utrzymaniu zdrowego układu rozrodczego, układu nerwowego i mięśni. Cholina (także wchodzi w skład grupy witamin B) pomaga metabolizować tłuszcz i stanowi pomoc dla pracy wątroby.

Jaja stanowią też dobre źródło minerałów. Średnie jajko zawiera około 100 mg (niezbędnego dla silnych kości i zębów, a także wspierającego prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu energetycznego). W jednym jajku jest również około: 70 mg (odgrywającego kluczową rolę w utrzymaniu odpowiedniego poziomu ciśnienia krwi i regulującego pracę serca), 25 mg (potrzebnego dla dobrego zdrowia zębów i kości) i 0,8 mg żelaza (wspomagającego produkcję czerwonych krwinek niezbędnych do transport tlenu po całym organizmie).

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • EWST.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy