16-11-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.
Wartości odżywcze200 gramów kopru włoskiego zawiera około 70 kalorii. Nie ma cholesterolu, zawiera 1,7 g węglowodanów, 4 g błonnika pokarmowego (około 20 proc. dziennego zapotrzebowania) i 2,5 g białka. Wśród mikroskładników odżywczych oferowanych przez to warzywo są: witamina C (wspomniana porcja 200 g dostarcza 46 proc. dziennego zapotrzebowania), (6 procent rekomendowanej dziennej dawki) witamina B6 (5 procent dziennej dawki), a poza tym kwas foliowy i witamina K.
Jeśli chodzi i minerały, koper włoski oferuje: potas (27 procent dziennego zapotrzebowania), wapń (11 procent), (10 procent) i (9 procent). Poza tym zawiera pewne ilości: sodu, , , miedzi, manganu i selenu.
Korzyści dla zdrowia
i A mają funckje przeciwutleniające, dzięki czemu chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Witamina B6 jest bardzo istotna dla układu nerwowego i niezbędna do syntezy serotoniny - neuroprzekaźnika wpływającego na dobre samopoczucie. Kwas foliowy odgrywa ważną rolę w syntezie i naprawie DNA komórek. Witamina K jest niezbędna dla zdrowych kości.
Odnośnie do minerałów - potas odgrywa kluczową rolę w bilansie wodnym, w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi i reguluje pobudliwość nerwowo-mięśniową oraz rytm serca. Wapń jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów, ale także do prawidłowego funkcjonowania serca i układu nerwowego. Magnez wpływa na stanu układu nerwowego. Żelazo umożliwia wytwarzanie hemoglobiny i czerwonych ciałek krwi zapewniając prawidłowe utlenowanie tkanek organizmu.
Fenkuł jest też naturalnym źródłem fitoestrogenów, tj. związków, które przypominają żeńskie hormony.
W koprze włoskim znajdziemy też anetol, związek fenolowy, który - jak wykazały badania - sprzyja zarówno ochronie przed rozwojem nowotworów (m. in. ), jak i pomaga zapobiec nawrotom choroby. Co więcej, roślina pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu ciśnienia krwi, co pozwala na osłabienie prawdopodobieństwa rozwoju .
Nowotwór piersi (rak piersi, rak sutka) należy do najczęściej występujących chorób onkologicznych u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwory piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. czytaj dalej »