Jeśli w twojej diecie stałe miejsce mają czosnek i cebula, możesz liczyć na niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, uważają badacze z Uniwersytetu Medycznego w Shenyang.
Borówki, jagody i inne podobne owoce pomagają zmniejszyć poziom ciśnienia krwi.
Od jakości mikrobiomu jelitowego w dużej mierze zależy nasze zdrowie, a ma ona nie tylko związek z dietą, ale i poziomem aktywności fizycznej.
Tłuszcz w diecie jest niezbędny, ale jedne jego rodzaje są dobre dla naszego organizmu, a inne poważnie mu zagrażają. Eksperci ostrzegają, że określone formy tłuszczu sprzyjają wielu różnym chorobom.
Czerwone mięso może sprzyjać zdrowiu serca, o ile jest chude.
Praca zazwyczaj wymaga pozostawania wielu godzin poza domem, oznacza więc konieczność jedzenia posiłków poza swoją kuchnią czy jadalnią, a to często równa się dokonywaniu niedietetycznych wyborów. Kiedy sprawdzono ofertę gastronomiczną w środowisku pracy, okazało się, że sprzyja ona nadwadze i otyłości.
W przypadku osób, które pracują na zmiany, szczególnie istotny jest zdrowy styl życia. Szczególna dbałość o zdrowie jest konieczna, żeby się uchronić przed cukrzycą typu 2.
Zdrowy styl życia pomaga uchronić się przed nawrotem raka piersi, mówią niemieccy badacze.
Nowotwór jest jedną z głównych przyczyn śmierci w wymiarze globalnym. Jeśli chodzi o przyczyny choroby, wskazuje się zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, w tym styl życia. W związku z rakiem powstało też wiele mitów, zobacz, co - pomimo niektórych popularnych przekonań - nie powoduje rozwoju choroby.
Niedostateczna ilość błonnika, owoców i warzyw, a także nikłe dawki zdrowych tłuszczów w diecie oznaczają ryzyko problemów z sercem. W Europie wyniku chorób sercowo-naczyniowych co roku umiera ponad 4 miliony ludzi.
W 2025 roku na cukrzycę będzie chorował co piąty mieszkaniec Ziemi – wynika z badań przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia. To oznacza, że na cukrzycę cierpieć będzie ponad miliard osób na świecie. Ten poważny problem zdrowotny dotyczy obecnie coraz większej liczby osób, a liczba zachorowań stale rośnie. Niestety w znaczący sposób sami przyczyniamy się do powstania tej choroby. Najważniejsze by nie lekceważyć objawów cukrzycy.
Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.
Sposób odżywiania się bogaty w błonnik może pomóc uchronić się przed powszechnymi zagrażającymi życiu chorobami, takimi, jak udar czy nowotwór.
Za kilka dni – 11 stycznia obchodzić będziemy Dzień Wegetarian. To święto osób, które świadomie podjęły decyzję o rezygnacji z jedzenia mięsa ze względów etycznych. Z badań Instytutu Badania Opinii Publicznej Homo Homini przeprowadzonych w 2013 roku wynika, że 3,2 procent Polaków to jarosze. Na czym polega dieta i filozofia wegetarian tłumaczy Agnieszka Piskała z programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Pewne składniki odżywcze pomagają w zachowaniu zdrowia mózgu, pomimo upływu lat, mówią neurolodzy.