Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni.
Powszechnie uważa się, że odżywianie, które obejmuje okresy postu, poprawia zdrowie. Eksperci chcieli jednak wiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Stąd przeprowadzili eksperymenty na krótko żyjących rybach proporczykowcach.
Od ponad wieku wiemy, że kobiety przeżywają mężczyzn. Nowe badania pokazują, że w Stanach Zjednoczonych różnica ta pogłębia się od ponad dziesięciu lat, co może być spowodowane między innymi pandemią Covid-19 i problemami z zażywaniem opioidów.
Dożycie wieku 90, 95 lub 100 lat, było bardziej prawdopodobne w przypadku kobiet, które utrzymały stałą masę ciała po 60-tym roku życia. Seniorki, których waga się nie zmieniła, miały 1,2 do 2 razy większe prawdopodobieństwo osiągnięcia długowieczności w porównaniu do kobiet, które straciły co najmniej 5 proc. masy ciała.
Jak obliczyli uczeni z Uniwersytetu Columbia, prawie 10 proc. osób powyżej 65-go roku życia w USA cierpi na demencję, a kolejne 22 proc. zmaga się z łagodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych.
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.
Jak to się dzieje, że niektórzy ludzie dożywają 100 lat i to bez szczególnej opieki medycznej?
Nasz wiek biologiczny gwałtownie wzrasta w odpowiedzi na różne formy stresu, co jednak jest odwracalne, gdy pozbywamy się nadmiernego napięcia i potrafimy się odprężyć. Takie zmiany zachodzą w stosunkowo krótkich okresach dni lub miesięcy.
Duchowość jest istotnym czynnikiem zarówno przy poważnych chorobach, jak i w ogólnym stanie zdrowia.
Zwierzęta, którym podawano rilmenidynę, obecnie stosowaną w leczeniu nadciśnienia tętniczego, żyły dłużej i miały lepsze wskaźniki zdrowia, podobnie jak w sytuacji ograniczania kalorii.
Przyjmowanie melatoniny neutralizuje uszkodzenia oksydacyjne i opóźnia neurodegeneracyjny proces starzenia się.
W przypadku osób z nadwagą oczekiwana długość życia ulega skróceniu o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram masy ciała. Z kolei edukacja sprzyja długowieczności, mówią uczeni z Uniwersytetu w Edynburgu.
Chyba każdy już wie, że ćwiczenia są korzystne. Wiele osób zdaje sobie sprawę, że regularny wysiłek pozwala zachować silne mięśnie i stawy oraz zwalczać niektóre choroby. Mniej powszechna jest jednak wiedza o tym, dlaczego i w jaki sposób aktywność fizyczna została wbudowana w biologię człowieka.
Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.
Zidentyfikowano geny związane ze starzeniem się, które mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie starzeją się w innym tempie niż pozostali.