Strona głównaZdrowieDłuższe i zdrowsze życie kobiet - dzięki diecie

Dłuższe i zdrowsze życie kobiet - dzięki diecie

Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.
Dłuższe i zdrowsze życie kobiet - dzięki diecie [fot. Sven Hilker from Pixabay]
- Mężczyźni zapadają na wiele chorób, które są śmiertelne, kobiety zaś zapadają na te choroby rzadziej lub później, ale po drodze zmagają się z dolegliwościami, które są wyniszczające - mówi prof. Billy R. Hammond z Franklin College przy University of Georgia. - Przykładowo, spośród wszystkich przypadków zwyrodnienia plamki żółtej i demencji na świecie dwie trzecie dotyczą kobiet. Problemom, na które kobiety cierpią od lat jednak w dużej mierze daje się zapobiegać poprzez odpowiedni styl życia - dodaje.

Wyszczególniono kilka stanów zwyrodnieniowych, od chorób autoimmunologicznych po , których kobiety doświadczają o wiele częściej niż mężczyźni, także biorąc pod uwagę różnice w długości życia. - Jeśli uwzględnimy wszystkie choroby autoimmunologiczne, kobiety stanowią prawie 80 proc. pacjentów. Wobec takiej podatności, powiązanej bezpośrednio z biologią, kobiety potrzebują dodatkowych działań zapobiegawczych - mówi prof. Hammond.

Jak płeć wpływa na zdrowie?

Jednym z powodów tej podatności jest sposób przechowywania przez organizm kobiecy witamin i minerałów. Według Hammonda, kobiety mają zwykle więcej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni. Tłuszcz z kolei jest istotnym pochłaniaczem wielu witamin i minerałów, co stanowi korzystny „magazyn" dla kobiet w ciąży. To oznacza jednak, że wspomniane składniki są słabiej dostępne dla siatkówki i mózgu, co naraża kobiety na wyższe ryzyko problemów .

Dostarczanie sobie z diety pigmentowanych karotenoidów jest tu pomocne. Dwa specyficzne karotenoidy: luteina i zeaksantyna, znajdują się w określonych tkankach oka i mózgu, i wykazano, że bezpośrednio osłabiają zwyrodnienia ośrodkowego układu nerwowego.

- Mężczyźni i kobiety dostarczają sobie mniej więcej takiej samej ilość wspomnianych karotenoidów, ale wymagania dla kobiet są znacznie wyższe. Ogólnie rzecz ujmując, nie ma żadnych zaleceń dla mężczyzn lub kobiet dotyczących składników diety, które nie są bezpośrednio związane z chorobą niedoboru (takich jak witamina C i szkorbut). Powinny zaś zostać opracowane, aby kobiety były świadome, że często mają niedobory, którym muszą aktywnie zapobiegać, aby nie miały problemów w późniejszym życiu - wyjaśnia prof. Hammond.

Jakkolwiek suplementy luteiny i zeaksantyny są sposobem na zwiększenie ilości tych składników, dostarczanie ich z pożywieniem jest znacznie lepszą strategią, uważa prof. Hammond.

- Składniki diety oddziałują na mózg, mają wpływ nawet na osobowość, czy nasze wyobrażenie o sobie. Sądzę, że ludzie do końca nie zdają sobie sprawę z tego, jak silny wpływ ma dieta na to, jak się czują, jaki mają , a nawet na ich skłonność do - mówi prof. Hammond. - Dotyczy to , czyli bakterii w jelitach - wszystkie te składniki współpracują ze sobą, tworząc cegiełki, które składają się na działanie naszego mózgu i neuroprzekaźniki - dodaje.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Aktywni 50+
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy