Od dziesięcioleci rośnie liczba osób, które dożywają wieku powyżej 100 lat - udaje się to prawie pół miliona osobom na całym świecie.
Badania z 42 instytucji z 14 krajów dostarczają nowych informacji na temat teorii starzenia się - jak się wydaje, każdy gatunek ma względnie stałe tempo tego procesu.
Jeśli pochodzisz z rodziny, w której ludzie zwykle dożywają późnej starości, prawdopodobnie będziesz mieć lepsze funkcje poznawcze (zdolność jasnego myślenia, uczenia się i zapamiętywania) na starość niż osoby z rodzin, w których ludzie umierają młodziej.
Po wielu zimnych miesiącach wreszcie nastały ciepłe, pogodne dni i - jak się okazuje - warto z tego korzystać. Słoneczne kąpiele, chociaż mogą do pewnego stopnia zagrażać zdrowiu, są dobrze przyjmowane przez organizm i mogą nawet sprzyjać długowieczności u kobiet.
Oczekiwana długość życia zależy nie tylko od tradycyjnych czynników ryzyka związanych ze stylem życia, ale także od elementów związanych z jakością życia, takich jak silny stres.
Osobowość ma wpływ na układ odpornościowy, a on na nasze szanse na długowieczność, mówią uczeni University of Limerick w Irlandii.
Globalna populacja starzeje się, podobnie jak jej oczy. Szacuje się, że liczba osób z zaburzeniem wzroku i ślepotą wzrośnie ponad dwukrotnie w ciągu najbliższych 30 lat. Co więcej, silne problemy ze wzrokiem mają związek z wyższym ryzykiem śmierci w danym okresie.
Od jakiegoś czasu dietetycy zalecają jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, bo taki sposób odżywiania się ma zapewnić dobre zdrowie i samopoczucie. Okazuje się też, że dieta tego rodzaju pomoże żyć dłużej.
Im więcej warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Produkty te zawierają bowiem polifenole, związki, które mogą przedłużyć nam życie.
Ludzie mieszkający na większych wysokościach rzadziej umierają z powodu choroby niedokrwiennej serca i żyją dłużej niż inni.
Zaledwie około 12 minut ostrego wysiłku krążeniowo-oddechowego wpływa na ponad 80 proc. metabolitów, w tym przydaje kardiometabolicznych korzyści.
Dieta bogata w białko, szczególnie białko roślinne, wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Badania wykorzystujące dane genetyczne ponad miliona osób sugerują, że zachowanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do zdrowszego starzenia się i dłuższego życia.
Spowolnienie procesu starzenia może być do osiągnięcia dzięki suplementom pochodzącym z bakterii jelitowych. Jak ustalili w badaniach na nicieniach uczeni z Baylor College of Medicine i University of Texas, określone geny bakteryjne i związki przedłużają życie, a także spowalniają rozwój nowotworów i gromadzenie się amyloidu-beta, substancji związanej z chorobą Alzheimera.
25 procent różnic w długości życia ludzi zależy od genetyki, reszta jest uwarunkowana czynnikami środowiskowymi i stylem życia. Jednak nie wszystkie geny przyczyniające się do długowieczności są znane.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków