27-06-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.
Rodzaj stosowanej diety wpływa na nasze zdrowie i . Istnieje bezpośredni związek między wymaganiami żywieniowymi związanymi z wiekiem i zdrowiem metabolicznym. Optymalne odżywianie w zależności od wieku może pomóc w utrzymaniu zdrowia metabolicznego, wydłużając życie bez chorób.
Różne diety zawierające odpowiednią ilość kalorii i białka poprawiają zdrowie i długość życia gryzoni i ssaków naczelnych. Co więcej, badania pokazały związek makroskładników (białek, węglowodanów, tłuszczów) ze zdrowiem sercowo-metabolicznym i u myszy.
Teraz sprawdzono, jaka ilość w diecie jest potrzebna dla poprawy zdrowia metabolicznego u myszy u progu starości. Dojrzałe gryzonie przez dwa miesiące karmiono przez dwa miesiące karmiono dietą o takiej samej kaloryczności, ale różnej zawartości białka (od 5 do 45 proc.). Po dwóch miesiącach oceniono wpływ różnych białkowych jadłospisów na podstawie pomiarów masy mięśni szkieletowych, profili lipidowych wątroby i osocza oraz analizy profili aminokwasowych osocza.
- Optymalna równowaga makroskładników odżywczych zapewniająca dobre wyniki zdrowotne może się różnić na różnych etapach życia. Wcześniej odnotowano możliwość zmniejszenia ryzyka przedwczesnej śmierci dzięki zmianie stosunku białka w diecie do węglowodanów u myszy w dojrzałym wieku - mówi prof. Yoshitaka Kondo z Uniwersytetu Waseda w Japonii.
Jak zauważono, dieta niskobiałkowa doprowadziła do rozwoju łagodnego stłuszczenia wątroby. Natomiast dieta o umiarkowanej zawartości białka przełożyła się na obniżenie stężenia glukozy we krwi i poziomu lipidów zarówno w , jak i w osoczu. Odkrycia te wskazują, że dieta z umiarkowaną zawartością białka (25 i 35 proc.) pozwoliła zachować zdrowie metaboliczne zarówno młodych myszy, jak i tych w średnim wieku.
- Zapotrzebowanie na białko zmienia się w ciągu życia, jest wyższe u młodszych myszy, zmniejsza się w wieku średnim i ponownie rośnie u starszych gryzoni. Podobne zależności dotyczą ludzi. Dlatego można założyć, że zwiększenie dziennego spożycia białka w posiłkach może poprawiać zdrowie metaboliczne ludzi. Co więcej, idealna równowaga makroskładników odżywczych w diecie na każdym etapie życia może sprzyjać wydłużeniu życia bez chorób - wskazuje prof. Kondo.
Na podstawie: