Wybór ryżu brązowego zamiast białego może zapobiec związanej z wiekiem utracie pamięci, wynika z nowych badań przeprowadzonych w Centre for Learning and Memory w Pekinie. Zresztą, to tylko jedna z „dietetycznych sztuczek", dzięki której także w dojrzałym wieku będziemy mogli się cieszyć doskonała pamięcią.
O prozdrowotnych właściwościach ciemnej czekolady napisano już wiele - pomaga pokonać zmęczenie, chroni skórę przed negatywnym wpływem promieniowania UV, dzięki zawartości antyoksydantów zmniejsza ryzyko licznych chorób, łagodzi objawy depresji. Nowe badania naukowców mogą jej jednak przydać miano leku na stres.
Czasami naukowcy mówią to, co chcemy usłyszeć. Ostatnie informacje z laboratoriów są naprawdę krzepiące dla licznych fanów ciemnej czekolady. Przysmak ten bowiem pomaga chronić skórę przed szkodliwym działaniem UV.
Nadeszła jesień. Po letnim czasie odpoczynku powrót do szarej rzeczywistości jest dla wszystkich trudnym zadaniem. Aby wprawić się w lepszy nastrój zjedzmy czekoladę!
Na temat czekolady krąży wiele opinii, jedne badania potwierdzają jej korzystny wpływ na zdrowie, inne ostrzegają przed spożywaniem zbyt dużej ilości tego przysmaku.
Chcąc połączyć przyjemność jedzenia słodyczy z troską o zdrowie często sięgamy po gorzką czekoladę. Naukowcy ostrzegają, że ciemne czekolady mogą różnić się składem.
Zespół chronicznego zmęczenia jest coraz częstszą przypadłością. Efektywne leczenie schorzenia zależne jest od diagnozy dotyczącej jego przyczyn. Pierwszym krokiem po spostrzeżeniu objawów zespołu przewlekłego zmęczenia powinna być wizyta u lekarza rodzinnego. Nie należy z tym zwlekać, taki status quo bowiem samoistnie nie przejdzie, a stanowi poważny problem w codziennym funkcjonowaniu. Dalsze postępowanie podporządkowane będzie efektom rozpoznania powodów pojawienia się schorzenia. Czasem jednak, aby poprawić samopoczucie, wystarczy odpowiednia ilość snu, relaksu i... ciemna czekolada.
Krótkie dni, otaczająca nas szaruga, niskie temperatury, brak porannego światła słonecznego zakłóca nasz rytm snu i cykl wydzielania hormonów w tym serotoniny, która jest odpowiedzialna za dobry nastrój.
Czekolada to jeden z tych produktów, które posiadają walory smakowe a jednocześnie korzystnie wpływają na zdrowie. Warunkiem tej ostatniej właściwości czekolady jest oczywiście umiar w jej spożywaniu.
Nasz nastrój uzależniony jest od poziomu serotoniny, na który ogromny wpływ ma dieta oraz styl życia. Z tego punktu widzenia zdecydowanie niekorzystny jest stres, gdyż pod jego wpływem organizm zużywa więcej serotoniny. Jeśli, więc nie jesteś w stanie unikać stresów przynajmniej je minimalizuj, a o dobry nastrój zadbaj stosując odpowiednią dietę.
Aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem życia. Niektórzy uprawiają sport dla zdrowia i sylwetki, inni traktują go wyczynowo. Niezależnie od tego, jak spożytkujemy dostarczoną do organizmu energię, musimy zwracać uwagę na właściwie zbilansowaną dietę.
Gorzka czekolada potrafi uwieść smakiem. Mało kto jest odporny na jej wdzięki. Francuzi zwykli mawiać, że dziewięć osób na dziesięć przyznaje, że uwielbia czekoladę, jednak ta dziesiąta nie mówi prawdy.
Spożywanie codziennie niewielkich porcji ciemnej czekolady przyczynia się do poprawy samopoczucia - twierdzą amerykańscy naukowcy. Substancje zawarte w ciemnej czekoladzie nie tylko chronią komórki wyściełające naczynia krwionośne, ale przyczyniają się także do obniżenia ciśnienia tętniczego.
Zdrowa czekolada. Dla wielu miłośników tego słodkiego afrodyzjaku jest to cudowne, lecz nie mogące się nigdy ziścić marzenie, gdyż przeczy ono podstawowym zasadom racjonalnego odżywiania i wszelkim zbawiennym dla naszego zdrowia dietom. Lecz czy na pewno jest to tak nierealna myśl?
Czekoladę uwielbiamy wszyscy – poprawia nastrój, gdy dopada nas chandra, uzupełnia niedobory magnezu w organizmie, przede wszystkim jednak jest prawdziwym rarytasem dla smakoszy słodyczy. Ten pyszny, ale i kaloryczny przysmak doczekał się nawet własnej dziedziny nauki – czekologii…