15-11-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
O prozdrowotnych właściwościach ciemnej czekolady napisano już wiele - pomaga pokonać zmęczenie, chroni skórę przed negatywnym wpływem promieniowania UV, dzięki zawartości antyoksydantów zmniejsza ryzyko licznych chorób, łagodzi objawy depresji. Nowe badania naukowców mogą jej jednak przydać miano leku na stres.
Czekolada jest środek wspomagającym w leczeniu stresu, wynika z badań opublikowanych w internetowym wydaniu „Journal of Proteome Research". Odkryto, że jedzenie około 40 gramów ciemnej czekolady dziennie przez okres dwóch tygodni redukuje poziom hormonów stresu w organizmie ludzi, którzy odczuwają silny niepokój. Taka kuracja częściowo również ma wpływ na zmniejszenie związanej ze stresem nierównowagi biochemicznej.
Sunil Kochhar i jego współpracownicy, autorzy badania, potwierdzili, że antyoksydanty i inne, mające prozdrowotny wpływ składniki ciemnej czekolady, mogą zredukować czynniki ryzyka wystąpienia chorób serca i innych dolegliwości. Ponadto, czekolada łagodzi tzw. stres emocjonalny (występujący ze zderzenia procesów nadmiernego pobudzenia i hamowania). Dotychczas nie wyjaśniono dokładnie, dlaczego ciemna czekolada wykazuje efekty łagodzące odczuwanie stresu.
Badanie wykazało, że ciemna czekolada spowodowała redukcję hormonów stresu i zmianę poziomu innych, powiązanych ze stresem substancji u osób, które regularnie spożywały ten lubiany niemal przez wszystkich przysmak. „Nasze dociekania wykazują, że 40 gramów czekolady dziennie to dostateczna dawka mająca wpływ na metabolizm osób zdrowych", wskazują badacze.
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »