11-02-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wybór ryżu brązowego zamiast białego może zapobiec związanej z wiekiem utracie pamięci, wynika z nowych badań przeprowadzonych w Centre for Learning and Memory w Pekinie. Zresztą, to tylko jedna z „dietetycznych sztuczek", dzięki której także w dojrzałym wieku będziemy mogli się cieszyć doskonała pamięcią.
Naukowcy zwiększyli ilość magnezu w diecie młodych i starych szczurów, aby sprawdzić, jak zmieni się pamięć zwierząt. Ponieważ poziom magnezu obniża się wraz z wiekiem, a jest to pierwiastek tak ważny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, badacze wysunęli hipotezę, że dzięki większej dawce starsze gryzonie uzyskają lepsze rezultaty w testach funkcji poznawczych. Tak też się stało. Jednak utrzymanie zadowalającego rezultatu okazało się trudniejsze, niż sądzili.
- Magnez w postaci suplementu niełatwo ulega wchłonieniu do organizmu. Dlatego najlepiej jest go dostarczać ze źródeł naturalnych, takich jak chude mięso, brązowy ryż, migdały i szpinak - mówi dietetyk Carina Norris.
Brązowy ryż, na przykład, zawiera 42mg magnezu w 100 gramach, dla porównania- biały zaledwie 13mg. Ponieważ tymczasem nie istnieje łatwo przyswajalny suplement, warto zaopatrywać mózg w ten pierwiastek jedząc naturalne produkty. Badacze polecają wzbogacenie diety o wspomniane już produkty oraz: pestki dyni, słonecznika, migdały, orzechy (zwłaszcza brazylijskie, nerkowce i ziemne), warzywa strączkowe, czekoladę, produkty zbożowe (kasza gryczana, ciemne pieczywo), szpinak, ser żółty, sok pomidorowy, płatki z otrąb, czerwone mięso, ziarno sezamu, tofu.