16-09-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Czekolada to jeden z tych produktów, które posiadają walory smakowe a jednocześnie korzystnie wpływają na zdrowie. Warunkiem tej ostatniej właściwości czekolady jest oczywiście umiar w jej spożywaniu.
Wśród cennych dla zdrowia składników czekolady znajdują się magnez, wapń, potas, witamina E oraz witaminy z grupy B. Nie jest to jednak największa zaleta czekolady, każdą z tych substancji możemy dostarczyć organizmowi odpowiednio komponując swój jadłospis.
Tym co sprawia, iż czekolada to naprawdę niesamowity przysmak jest fakt, iż ziarna kakaowca mają największe stężenie flawonidów wśród wszystkich roślinnych produktów. Za produkt zawierający największe ilości flawonidów, czyli substancji zwalczających działanie wolnych rodników, uważano dotychczas czerwone wino.
Okazało się jednak, że 40 g. czekolady zawiera ich tyle, co lampka wina, lub dwie filiżanki zielonej herbaty.
Występujące w czekoladzie flawonidy poza tym, iż opóźniają procesy starzenia, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, wpływają również korzystnie na układ krwionośny.
Powszechnie znaną zaletą czekolady jest korzystny wpływ na samopoczucie. Dzięki zwartości kofeiny, tyraminym, fenyloetyloaminy czekolada szybko i skutecznie poprawia humor. Powinniśmy jednak pamiętać, że właśnie ze względu na te właściwości jest jednym z najszybciej uzależniających przysmaków.
Leczniczą moc czekolady wykorzystać można jeszcze w jeden sposób, otóż uzdrowisko w Austrii oferuje odmładzające i zapobiegające powstawaniu zmarszczek kąpiele z wykorzystaniem płynnej czekolady.