Strona głównaZdrowieGorzka czekolada a zespół przewlekłego zmęczenia

Gorzka czekolada a zespół przewlekłego zmęczenia

Zespół chronicznego zmęczenia jest coraz częstszą przypadłością. Efektywne leczenie schorzenia zależne jest od diagnozy dotyczącej jego przyczyn. Pierwszym krokiem po spostrzeżeniu objawów zespołu przewlekłego zmęczenia powinna być wizyta u lekarza rodzinnego. Nie należy z tym zwlekać, taki status quo bowiem samoistnie nie przejdzie, a stanowi poważny problem w codziennym funkcjonowaniu. Dalsze postępowanie podporządkowane będzie efektom rozpoznania powodów pojawienia się schorzenia. Czasem jednak, aby poprawić samopoczucie, wystarczy odpowiednia ilość snu, relaksu i... ciemna czekolada.
Do powstania zespołu przewlekłego zmęczenia przyczyniają się najczęściej następujące choroby: cukrzyca, anemia, mononukleoza, kłopoty z tarczycą, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, choroba neuronu ruchowego, udar mózgu. Inne czynniki sprzyjające pojawieniu się opisywanego schorzenia to: stres, depresja, niedobór snu, a także, tak dziś popularny, nadmiar obowiązków.

Obok leczenia farmakologicznego, które w niektórych przypadkach jest konieczne (szczególnie, gdy schorzenie związane jest z innymi chorobami), pacjentowi zaleca się aktywność fizyczną i relaks. Powinno się unikać czynników mogących nasilać zmęczenie oraz stosować odpowiednią dietę.

Jak przekonują badacze z Hull York Medical School, jednym ze „środków” pomocnych przy zwalczaniu zespołu przewlekłego zmęczenia jest gorzka czekolada. Przez dwa miesiące 10 pacjentom podawano 45 gramów ciemnej czekolady, bądź białej zabarwionej jedynie na brązowo. Uczestnicy badania na miesiąc przed nim musieli zrezygnować z jedzenia czekolady w ogóle.

Osoby, które spożywały czekoladę o dużej zawartości kakao czuły się wyraźnie mniej zmęczone po zakończeniu eksperymentu. Mimo tak małej próby, efekty były znaczące. Dwóch pacjentów wróciło do pracy po półrocznym zwolnieniu.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Choroba Parkinsona - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Parkinsona należy do najpoważniejszych schorzeń ośrodkowego układu nerwowego. To również jedna z najczęściej występujących i najdawniej odkrytych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego - wspomina się o niej już w indyjskim traktacie Aryuweda. czytaj dalej »


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Depresja - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 19:45:02, 14-02-2008 ula62

    Nie wiem czy będzie to pomocne ale ja od powżej 8 lat żyję z podejrzeniem SM a włściwie to od kąd sięgnę pamięcią to zawsze byłam chora i zmęczona.Ale też zawsze dużo pracowałam i musiałam być w ciągłym ruchu i zjadałam ogromne ilości czekolady.Jem ją do dzisiaj i ciągle mam wyrzuty że za dużo.Kiedy jestem zmęczona a jest to często sięgam po czekoladę i zjadam zawsze całą.Jestem szczupła.Myślę że ona dodaje mi siły i dobrze wpłwa na mój organizm.
    ... zobacz więcej
  • 20:30:20, 14-02-2008 Anna_Maria_57

    Hmmmmm... bardzo miły sposób leczenia - nie ukrywam, że czasem stosuję
  • 22:35:41, 14-02-2008 siekierka

    Muszę powiedzieć, że czekolada twarda,gorzka - to jedyna odmiana którą chętnie konsumuję. Żadna inna. Odpadają wszystkie mleczne, nadziewane, z orzechami itd.
  • 14:53:35, 05-06-2009 tusiaczek

    czytałam fajny artykul o czekoladzie polecam http://kuchnia.netbird.pl/
  • 14:55:07, 05-06-2009 Nika

    gorzka z orzechami -to jest to!
  • 16:17:50, 05-06-2009 Jolina

    NIKO
    Masz racje.My z mężem już od przeszło 10 lat pojadamy gorzką czekoladę.Mąż choruje na cukrzycę,ale w tej ilości którą zjada

    -nie podnosi poziomu cukru,dość często badam mu krew na cukier i nigdy nie zauważyłam zmian.A dobrze mu wplywa na samopoczucie.
    No ,ale Nikuś ...tabliczkę na jednao posiedzenie..???
    Boże,mnie by wątroba wysiadła,muszę uważać..(mam dwa kamienie w woreczku,jeden wielk.bobu.drugi wylągł się jakieś dwa lata temu), ale czekoladę pojadam ,z tym że nie więcej jak jedną dwie kostki dziennie,szczególnie lubię przed snem uraczyć się,no i często dla poprawy nastroju. Razem z mężem zjadamy tak 1o tabliczek miesięcznie.
    to tyle pisania o czekoladzie ,a teraz idę zrobić sobie kawkę i+ 2 ktki,ale bez orzechow,choć kiedyś taką wlaśnie uwielbiałam.Pozdrawiam wszystkich smakoszy gorzkiej czekolady.
    ... zobacz więcej
  • 17:22:25, 05-06-2009 Jadzia_G

    Cytat:
    nika
    gorzka z orzechami -to jest to!

    takiej jeszcze nie jadłam - muszę sprobować - ja też preferuje gorzką.
  • 08:18:58, 07-06-2009 Ariana

    preferuję gorzką od dawna..przyłączam się do lubiących gorzką i to do kawusi ...bo to lubość ...pozdrawiam i właśnie rozkoszuje się kawusią też oczywiście gorzką ,tylko taką teraz pijam....
    smacznego w miły niedzielny dzionek...o słoneczko rozjaśnia mi okienko!!!
  • 17:20:44, 02-01-2011 jip

    Cytat:
    Xocai
    Nareszcie w Polsce dostępna zdrowa czekolada Xocai! Tę czekoladę nareszcie można jeść bez obawy o jakiekolwiek dolegliwości (cukrzyca, holesterol itp). Produkty czekoladowe Xocai wytworzono z proszku kakao nie poddanemu procesowi alkalizacji i lecytynowaniu. Czekolada z tego kakao stanowi ponadto znakomitą kombinację amazońskiej jagody acai oraz jagód. Takie połączenie składników, w ich naturalnym i nie przetworzonym stanie, pozwoliło uzyskać produkty czekoladowe o ogromnej mocy antyoksydacyjnej! Do produkcji czekolady z półek sklepowych, wykorzystano natomiast przetworzone kakao i dużo cukru a także złe tłuszcze, wypełniacze, woski oraz konserwanty, co wszystko razem stanowi ogromną, bezwartościową i tuczącą bombę kalorii!
    Gdzie te produkty z czekolady sprzedajesz? linka nie podajesz, jesteś przedstawicielem firmy?
    i przestań zaśmiecać to forum reklamą....
    ... zobacz więcej
  • 20:27:28, 08-04-2011 bronczyk

    No, następne cudo bez konserwantów, za to zbawienne na zdrowie seniorów. Tylko po co takie coś tak namiętnie reklamować. Dobry produkt sam się obroni. Czy ty to produkujesz? Jakim cudem owe jagody bez żadnego procesu przetwarzania z tym kakao mogą sobie po wędrówce przez kawałek świata leżeć na sklepowej półce w sklepie.

Strony : 1 2 3 4 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Kosciol.pl
  • eGospodarka.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy