Strona głównaZdrowieCiemna czekolada nie zawsze zdrowa

Ciemna czekolada nie zawsze zdrowa

Chcąc połączyć przyjemność jedzenia słodyczy z troską o zdrowie często sięgamy po gorzką czekoladę. Naukowcy ostrzegają, że ciemne czekolady mogą różnić się składem.
Zgodnie z wynikami dotychczas przeprowadzanych badań uważa się, że gorzka czekolada może korzystnie wpływać na zdrowie. Ciemnej czekoladzie przypisuje się dobroczynne działanie na serce, obniżanie ciśnienia krwi oraz przeciwdziałanie zmęczeniu. Substancjami, którym w dużym stopniu ciemna czekolada zawdzięcza te właściwości są flawanole.

W ostatnim czasie naukowcy zaobserwowali, że ciemny kolor czekolady nie gwarantuje jej pozytywnego wpływu na zdrowie. Okazało się bowiem, że producenci niekiedy sztucznie barwią czekolady a jednocześnie pozbawiają je flawanoli. Należy więc zwracać uwagę nie tyle na kolor co na zawartość kakao.

Specjaliści ostrzegają także, że spożywając czekoladę – nawet tą zdrową, należy zachować umiar. Zawiera ona tłuszcz i cukier, co czyni ją kalorycznym przysmakiem.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 22:32:42, 29-12-2007 wrocławianka

    No nistety po 50-tce nawet gorzka czekolada nie jest zdrowa...
    A tu jeszcze każą sprawdzać skład...trudne jest życie emeryta.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć