Nie pamiętasz, po co wyskoczyłeś/aś do sklepu? Jeśli tak, warto do koszyka dorzucić jagody stanowiące źródło flawonoidów - to doskonałe pożywienie dla mózgu.
Istnieje stare angielskojęzyczne przysłowie: „Old is Gold". Jednakże, pogarszający się z wiekiem stan zdrowia nierzadko sprawia, że trudno uwierzyć, iż dojrzały wiek może być złotym. Warto więc dbać o to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią sił. Jayson Hunter z Prograde Nutrition przypomina, jakie trzy witaminy są najważniejsze dla zdrowia mężczyzn po pięćdziesiątym roku życia.
Glutation to niewielkie białko wytwarzane naturalnie przez komórki naszego organizmu. O jego właściwościach piszą eksperci w tysiącach medycznych artykułów. Czas, by wszyscy dowiedzieli się, dlaczego glutation jest niezbędny dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, oraz co zrobić, aby mieć go na wysokim poziomie.
Zawarty w marchwi beta-karoten, razem z witaminami C i E, wykazuje silne działanie prozdrowotne. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzrostu odporności organizmu, poprawy wzroku. Marchew stanowi silny przeciwutleniacz chroniąc przed nowotworami, chorobom serca oraz opóźniając proces starzenia się. Jednak największe korzyści można odnieść spożywając warzywo niekrojone przed gotowaniem.
Być może odkryto wreszcie „eliksir młodości". Melatonina, hormon odpowiadający głównie za regulację dobowego cyklu snu i czuwania, może opóźnić proces starzenia się, informuje sciencedaily.com za czasopismem PLoS One.
Biała herbata uważana jest za najszlachetniejszy, bo najrzadziej spotykany gatunek.
Owoce aronii zawarte w mają szansę zrewolucjonizować leczenie większości chorób cywilizacyjnych. Czy małe, niepozorne owoce mogą być lekiem na całe zło?Już Indianie byli przekonani, że jagody są darem Wielkiego Ducha i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiara znalazła oparcie w nauce i 50 lat temu odkryto, że wolne rodniki powodują choroby i starość, niszczą białko, DNA oraz lipidy. Proces produkowania wolnych rodników hamują jedynie przeciwutleniacze (antyoksydanty).
Czym są przeciwutleniacze, jak działają, co nam dają i dlaczego są tak ważne dla naszego organizmu? Przeciwutleniacze, zawarte np. w herbacie mają korzystny wpływ na system odpornościowy. Czy Polacy o tym wiedzą? Najnowsze badania, pokazują że wiedza Polaków na temat antyoksydantów jest znikoma.
Kurkuma powstająca ze sproszkowanego korzenia i podziemnej łodygi ostryżu, zwanego też szafranem indyjskim, to silny antyoksydant, o kilkakrotnie mocniejszym działaniu niż witamina E. Zawiera witaminy i minerały; od lat ma zastosowanie kulinarne i medyczne.
Owoce są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik, ochronne proteiny dla organizmu. Są bogate w antyoksydanty, takie jak witamina A, C i E, pozwalające nam chronić się przed wolnymi rodnikami, pojawiającymi się w wyniku palenia papierosów, stresu, wystawiania się na promieniowanie słoneczne oraz zanieczyszczenia. Fakty te są odpowiedzialne za niszczenie komórek, w wielu przypadkach nieodwracalne.
Tylko na ciężką postać zespołu AMD, która grozi całkowitą utratą wzroku, w Polsce każdego roku zapada 20 tys. osób! To poważna liczba, a statystyki mówią, że wciąż jest nam tak choroba mało znana. Okazuje się, że z wiedzą na temat czynników ryzyka w społeczeństwie polskim nie jest za dobrze. Spośród badanych osób z grupy zagrożonej chorobą, 55% nie potrafi wymienić żadnego z wymienionych czynników. Ci z zbadanych, którym znane są czynniki ryzyka AMD wyliczają: zaawansowany wiek, nadciśnienie, przebywanie na słońcu. To jednak za mało. By skutecznie zapobiegać chorobie, trzeba wiedzieć o niej znacznie więcej.
Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD - Age-related Macular Degeneration) jest obecnie uznawane za najczęstszą przyczynę nabytej ślepoty u osób po 50 roku życia w krajach rozwiniętych i jest główną przyczyną całkowitej utraty wzroku u osób starszych. Z badania świadomości AMD wśród społeczeństwa i lekarzy w 2007 r., przeprowadzonego w Polsce wynika, że do okulisty zgłaszają się najczęściej osoby po 50 roku życia. Stanowią oni 55% wszystkich pacjentów tych lekarzy.
Ta niepozorna roślina pochodzi bagnistych terenów Ameryki Północnej. W XIX wieku została sprowadzona do Europy i stała się popularną rośliną uprawianą w ogrodach, ze względu na walory ozdobne. Owoce aronii są wykorzystane głównie do produkcji soków, dżemów, galaretek i innych przetworów spożywczych. Aronia to „wielki” mały owoc, ponieważ znajduje zastosowanie w profilaktyce serca oraz innych chorób związanych z układem krążenia.
Pochodząca z amazońskich lasów roślina, tradycyjnie wykorzystywana była przez tamtejsze plemiona jako eliksir zdrowotny. Parzony z niej napar, uznawany był za źródło witalności i energii. Obecnie, na całym świecie, guarana znana jest pod różnymi postaciami jako substancja podnosząca zdolności psychiczne i fizyczne podczas wzmożonego wysiłku. Stymuluje, redukuje zmęczenie, zwiększa umiejętność koncentracji i zapamiętywania. Wyrównuje niedobór adrenaliny, spowodowany przez zmęczenie, długotrwały stres czy szybkie tempo życia.
Coraz krótsze dni, deszcze, chłód…Nawet osoby w pełni zdrowia jesienią nie czują się najlepiej. A co mają powiedzieć ci, którzy mają kłopoty kardiologiczne, albo stale są zmęczeni. Może warto przy okazji sprawdzić poziom koenzymu Q10?