Strona głównaZdrowiePrzeciwutleniacze - źródło zdrowia i młodości

Przeciwutleniacze - źródło zdrowia i młodości

Czym są przeciwutleniacze, jak działają, co nam dają i dlaczego są tak ważne dla naszego organizmu? Przeciwutleniacze, zawarte np. w herbacie mają korzystny wpływ na system odpornościowy. Czy Polacy o tym wiedzą? Najnowsze badania, pokazują że wiedza Polaków na temat antyoksydantów jest znikoma.
Przeciwutleniacze -  źródło zdrowia  i młodości [© lily - Fotolia.com] Większość przebadanych Polaków niezależnie od płci i wieku nie wie jaka jest różnica pomiędzy przeciwutleniaczami a antyoksydantami. Przeciwutleniacze i antyoksydanty według nauki to jedno i to samo, a tak naprawdę jedynie 15% naszej populacji jest tego świadoma, z czego procent ten nieznacznie się zwiększa wraz z wykształceniem. Większość Polaków (61%), a szczególnie Polek (68%) i osób z wykształceniem co najmniej średnim kojarzy termin „przeciwutleniacz”, podczas gdy termin „antyoksydant” pozostaje nieznany dla większości Polaków 73%. W tym przypadku 80% mężczyzn i nieco mniej kobiet (65%) w ogóle nie słyszało o antyoksydantach.

Nie było także istotnie statystycznie różnicy we wskazaniu konkretnego działania przeciwutleniaczy i antyoksydantów. Odpowiednio 38% i 52% populacji nie wiedziało co to są za zawiązki. Według badań nieliczni respondenci uważają, że są to z substancje chemiczne o konkretnym działaniu przeciwdziałającym utlenianiu. Kobiety natomiast wskazywały najczęściej (7%) na to, iż przeciwutleniacze są to substancje związane ze zdrowiem, urodą i kosmetykami. Obie odpowiedzi są poprawne.

Przeciwutleniacze to związki, które zapobiegają lub opóźniają proces utleniania wiązań chemicznych danej substancji. Dodatkowym warunkiem do spełnienia pełnej definicji przeciwutleniacza jest to, że antyoksydant musi być w stężeniu niższym niż substancja utleniana. Czyli nie można bez ograniczeń zażywać suplementów diety w postaci kapsułek witaminowych lub produktów bogatych w witaminy rozpuszczalnych w tłuszczach, gdyż można przedawkować.

Różne przeciwutleniacze występują w różnych produktach, np.:
• Prowitamina A (beta – karoten): marchew, dynia, morela, papryka czerwona, pomidor, natka pietruszki, szczaw, szpinak, sałata
• Witamina A: nabiał, masło, żółtka jaj, tłuste morskie ryby
• Witamina E: oleje roślinne, orzechy, kiełki, kukurydza, szpinak
• Witamina C: owoce cytrusowe, kiwi, czerwona papryka, natka pietruszki, porzeczki, dzika róża, truskawki
• Selen: orzech brazylijski
• Polifenole: czerwone wino, herbata zielona, czerwona, biała

Wolne rodniki są bardzo „towarzyskie” i lubią podłączać swoje wolne elektrony, dzięki czemu uzyskują stabilność chemiczną. Zjawisko to jest właśnie utlenianiem zwane inaczej oksydacją. Czas życia wolnego rodnika jest bardzo krótki, dlatego też bardzo szybką wyrządza szkody. Skutkiem tego są uszkodzenia komórek ciała, materiału genetycznego i inne. Wolne rodniki powstają m.in. w wyniku stresu, w wyniku zanieczyszczenia środowiska (np. spaliny samochodowe, zanieczyszczenia przemysłowe, dym tytoniowy), podczas intensywnego wysiłku fizycznego, przy nadużywaniu leków i w wielu innych sytuacjach. Warto także wiedzieć, że wolne rodniki zawsze naturalnie powstają w organizmie. Ważne jest natomiast, aby równowaga pomiędzy nimi, a antyoksydantami nie została zachwiana. Przykładowo podczas wypalenia jednego papierosa powstaje w organizmie około 100 000 000 000 wolnych rodników, czyli palacze będą potrzebowali więcej przeciwutleniaczy w swojej codziennej diecie.

Uważa się, że nadmiar wolnych rodników przyczynia się do powstawania ponad 75 różnych chorób i schorzeń.
 
Strony : 1 2

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 11:50:28, 26-04-2011 ~gość: 78.154.69.xxx

    oj tak
  • 12:07:41, 11-08-2011 mickey2011

    Nasze ciała potrzebują stałego dostarczania przeciwutleniaczy. Nie raz widujemy w programach telewizyjnych kucharza, który kroi owoc, a następnie polewa go sokiem z cytryny, aby zapobiec jego zbrązowieniu. Zmiana barwy owocu z białej na brązową jest wynikiem utleniania. Po polaniu sokiem z cytryny owoce nie brązowieją, ale utrzymują swój pierwotny kolor. Obrazuje to zasadę działania przeciwutleniaczy, które dostarczamy organizmowi w spożywanej żywności, lub w postaci suplementów diety.
    Czy znacie już najsilniejszy przeciwutleniacz na świecie?
    Poznaj cudowną jagodę z Alaski:
    http://kyani.biz.pl/kyani-sunrise/
    ... zobacz więcej
  • 02:03:53, 16-09-2011 ~gość: 89.69.61.xxx

    Bardzo przystępnie napisany artykuł opisujący wszystkie najważniejsze fakty o przeciwutleniaczach.
  • 12:25:08, 16-09-2012 ~gość: 89.230.232.xxx

    Flavon i tyko flavon same przeciwutleniacze!
  • 20:51:50, 23-06-2013 ~gość: 89.65.1.xxx

    Należałoby nieco zaktualizować artykuł: There is no evidence to support the use of vitamin and antioxidant supplements for prevention of cardiovascular diseases.
  • 18:00:17, 11-07-2013 Katarzyna i Jerzy

    Cytat:
    89.65.1.xxx
    Należałoby nieco zaktualizować artykuł: There is no evidence to support the use of vitamin and antioxidant supplements for prevention of cardiovascular diseases.

    Tak twierdzi Big Pharma bo jej to pasuje, natomiast prawda jest zgoła odmienna istnieje tysiące przeróżnych środków naturalnych wpływających na serce na przykład czerwone wino
  • 15:27:21, 27-04-2014 ~gość: 37.30.34.xxx

    Przecież działa dopiero koktajl, a nie jeden magiczny antyoksydant. Mogę polecić to: www.radosczezdrowia.com/#!przeciwutleniacze/c204h

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Umierać po ludzku
  • Kobiety.net.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy