21-09-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nie pamiętasz, po co wyskoczyłeś/aś do sklepu? Jeśli tak, warto do koszyka dorzucić jagody stanowiące źródło flawonoidów - to doskonałe pożywienie dla mózgu.
Warto zastanowić się czy dostarczamy odpowiednia ilość flawonoidów naszemu organizmowi. Związki te nie są wielkim odkryciem ostatnich badań, ani przelotną modą w dietetyce. Choć jednak znane od wielu lat, trzeba je propagować, bo posiadają wiele zalet. Wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Uszczelniają naczynia krwionośne, a także działają rozkurczowo. Mają jednak wpływ nie tylko na stan zdrowia fizycznego, naukowcy udowodnili, że wspomagają również pracę mózgu.
Flawonoidy to substancje fitochemiczne, które znajdują się w różnego rodzaju pożywieniu, m. in. w owocach, warzywach, kaszy gryczanej, roślinach strączkowych, herbacie, czerwonym winie. Powszechna jest wiedza o tym, że redukują ryzyko rozwoju chorób serca, ale na festiwalu nauki British Science Festival uczeni przedstawili wyniki badań, z których możemy się dowiedzieć, że flawonoidy poprawiają pamięć i funkcje poznawcze zarówno u ludzi młodych, jak i starszych.
„Nasze dane wskazują, że dieta oparta na produktach zawierających flawonoidy może poprawiać pamięć, zdolność uczenia się, procesy poznawcze", mówi doktor Jeremy Spencer, współautor badania.
Flawonoidy dwojako mogą wzmacniać funkcjonowanie mózgu. „Pełnią funkcję antyoksydantów, pomagają neutralizować wolne rodniki (cząstki, które uszkadzają komórki organizmu i przyspieszają proces starzenia się). „Mogą też usprawniać przepływ krwi zapewniając lepsze odżywianie mózgu", mówi dr Spencer.