03-07-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Witamina E, a dokładniej jej forma zwana tokoferolem gamma zawarta np. w olejach roślinnych i pistacjach, zmniejsza ryzyko chorób serca o 10 proc.
Wspomniana forma , w którą bogate są m. in. takich jak: pistacje, orzechy włoskie, migdały, oleje roślinne, kukurydza, słonecznik, soja, może dostarczyć wsparcia tym, którzy rzucili palenie, pomagając w poprawie krążenia krwi. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Stanu Ohio dieta bogata we wspomniane produkty jest szczególnie polecana osobom, które .
Powszechnie znany jest fakt, że palenie negatywnie oddziałuje na funkcjonowanie tętnic i ciśnienie krwi. Wdychane podczas palenia papierosów substancje toksyczne przydają efektów zapalnych ścianom naczyń krwionośnych utrudniających dobre krążenie krwi. Niekorzystnie wpływa to na utlenowanie tkanek i narządów, a także zwiększa ryzyko zawałów serca i .
Uczeni zaprosili do badań 30 osób, które paliły około pół paczki papierosów dziennie i poprosili ich o tygodniowe powstrzymywanie się od nałogu. Podczas abstynencji niektórzy uczestnicy otrzymywali tokoferol gamma. Pod koniec badań obliczono, że transport tlenu we krwi badanych poprawił się średnio o 2,8 proc. Jednakże poprawa u osób otrzymujących witaminę E była znacznie wyższa w porównaniu do pozostałych uczestników. U ludzi otrzymujących suplementy odnotowano 10-procentowe zmniejszenie ryzyka .