14-09-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niektóre produkty pomagają chronić oczy przed rozmaitymi chorobami. I nie chodzi tylko o marchew oraz zawarty w niej beta-karoten, lista artykułów polecanych w profilaktyce zdrowia oczu przez uczonych z Harvard Medical School w Bostonie jest znacznie dłuższa.
W szczególności dieta bogata w przeciwutleniacze, witaminy, minerały, luteinę, zeaksantynę i kwas dokozaheksaenowy (DHA) zmniejsza ryzyko i .
Uważa się, że siatkówka, zwłaszcza plamka żółta, znajduje się w środowisku charakteryzującym się wysokim stresem oksydacyjnym, tj. cechującym się dużą ilością - cząsteczek niszczących białka i DNA.
Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, więc sądzi się, że mogą pomóc chronić siatkówkę.
W szczególności witaminy A, C i E oraz mogą przeciwdziałać rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej, poza tym inne składniki odżywcze, takie jak DHA, czy omega 3 mogą chronić zdrowie siatkówki.
DHA występuje w wysokim ilości w zewnętrznym segmencie fotoreceptorów siatkówki. Kwasy tłuszczowe omega 3 natomiast mają właściwości przeciwzapalne i są szczególnie polecane, a ponieważ sądzi się, że stan zapalny odgrywa rolę w zwyrodnieniu plamki żółtej.
i zeaksantyna to dwa karotenoidy o właściwościach przeciwutleniających obecne w siatkówce. Wykazano, że pomagają zwiększać gęstość pigmentu w plamce żółtej, który neutralizuje wolne rodniki i absorbuje światło niebieskie oraz ultrafioletowe.
Oto lista produktów, w których znajdują się wspomniane składniki ochronne:
- luteina i zeaksantyna: brokuły, brukselka, kapusta, kukurydza, jajka, nektarynki, pomarańcze, papaja, sałata rzymska, szpinak i cukinia
- : siemię lniane, olej z nasion lnu, halibut, łosoś, sardynki, tuńczyk i orzechy włoskie
- : morele, melony, marchew, mango, czerwona papryka, szpinak i słodkie ziemniaki
- : brokuły, brukselka, grejpfrut, kiwi, pomarańcze, papryka czerwona i truskawki
- witamina E: migdały, brokuły, szpinak, nasiona słonecznika i kiełki pszenicy
- cynk: ciecierzyca, ostrygi, czerwone mięso i jogurt
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »
Zaćma, znana też jako katarakta polega na prowadzącym do zaburzeń w ostrości widzenia zmętnieniu soczewki oka. Należy do chorób związanych z wiekiem, choć na jej występowanie mają wpływ także inne czynniki (urazy, stosowane leki czy inne schorzenia). czytaj dalej »