08-10-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ciągle słyszymy, że nasza dieta powinna być bogata w witaminy i minerały. Wykreowanie takiego jadłospisu jednak może być nie lada wyzwaniem. Mini-przewodnik pomoże ocenić wartość określonego produktu.
Poniższa lista obejmuje produkty, które zawierają największe ilości różnych witamin i minerałów. Jedz je choćby raz w tygodniu, a dasz sobie szansę na dostarczenie organizmowi tego, czego potrzebuje - przynajmniej na tyle, by zapobiec szkorbutowi i innym dolegliwościom.
- - wątroba jagnięca, masło, margaryna
- Witamina B1 - kiełki pszenicy, płatki kukurydziane, orzechy brazylijskie
- Witamina B2 - płatki śniadaniowe, migdały, musli
- Witamina B3 - płatki kukurydziane, orzeszki ziemne, gotowane krewetki, pieczony indyk i kurczak
- - płatki kukurydziane , musli , orzechy włoskie
- - nerki jagnięce, sardynki w oleju, surowe ostrygi, sardynki w sosie pomidorowym, ikra dorsza
- - ciecierzyca, wątroba cielęca, płatki kukurydziane, szparagi
- - porzeczki, truskawki, brukselka
- - margaryna, płatki kukurydziane, ser cheddar
- - olej słonecznikowy, orzechy laskowe, migdały, orzeszki ziemne
- Wapń - whitebait (gotowane małe śledzie lub szproty jedzone w całości) ser cheddar, sardynki, mąka, migdały
- - płatki kukurydziane, musli , soczewica, migdały
- Magnez - orzechy brazylijskie , migdały, orzeszki ziemne, mąka razowa
- Selen - gotowane jajko, ser cheddar, gotowane soczewica, mąka razowa
- - wołowina, jagnięcina, orzechy brazylijskie, orzechy ziemne