Jak wynika z badan przeprowadzonych na Ohio State University, w grupie zdrowych osób w wieku 40-60 lat, która jadła jedno jabłko dziennie przez cztery tygodnie, zanotowano zmniejszenie poziomu LDL (tzw. „złego cholesterolu) aż o 40 procent.
Jabłka są polecane jako szczególny, prozdrowotny element diety. Aby czerpać z mocy tych owoców jednak, trzeba je jeść wraz ze skóra, ponieważ zawiera ona do sześciu razy więcej składników, które mogą zwalczać nadciśnienie w porównaniu do reszty owoców.
Najbardziej lubimy pomidory i ogórki, a także jabłka i owoce jagodowe. Nie zmienia to jednak faktu, że warzyw i owoców, z wyjątkiem tych egzotycznych, jemy coraz mniej.
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na jabłka. Można je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Mają wiele zastosowań w kuchni, a wszystko dzięki cenionym właściwościom smakowym i zapachowym. Są smaczne i cechują się silnym potencjałem prozdrowotnym, dlatego często królują jesienną porą na polskich stołach.
Nowe badanie holenderskich naukowców pokazuje, że spożywanie owoców i warzyw, szczególnie tych o białym miąższu, pomaga zapobiegać udarom mózgu.
Poziom LDL, tzw. złego cholesterolu u starszych kobiet, które codziennie spożywały jabłko, spadł średnio o 23% w przeciągu sześciu miesięcy. Zaś ilość HDL, tzw. dobrego cholesterolu, zwiększyła się u nich o 4% we wspomnianym okresie. Takie wyniki ze swych badań uzyskali uczeni z The Florida State University.
An apple a day keeps the doctor away (jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie), mawiają Brytyjczycy i nie mijają się z prawdą, bowiem jabłka to owoce o silnym potencjale prozdrowotnym.
Nowe badania przeprowadzone w Polsce dowiodły, że regularne jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożywanie błonnika na poziomie 20-40 gramów. Gwarantuje to prawidłową pracę jelit, przewodu pokarmowego oraz wspomaga odchudzanie. Tymczasem Polacy borykają się z zaparciami i zbędnymi kilogramami, spożywając nawet 4 razy mniej błonnika.
O zdrowotnych właściwościach owoców powiedziano już wiele, najnowsze doniesienia naukowców francuskich jednak pozwalają dołączyć do tej dość długiej listy m. in. profilaktykę zawałów i miażdżycy.
Wśród codziennie spożywanej porcji owoców powinny znaleźć się jabłka lub sok jabłkowy –radzą dietetycy.
W naszej codziennej diecie powinny znaleźć się soki owocowe - radzą specjaliści, za najzdrowsze uznają winogronowe, jabłkowe i żurawinowe.
Owoce to przede wszystkim źródło witamin, jednak jak dowodzą przeprowadzone ostatnio badania, niektóre z owoców mogą zredukować ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Jesień i zima to ten czas w roku, kiedy najczęściej popadamy w depresję. Coraz krótsze dni, brak słonecznego światła, częste zmiany pogody, niskie temperatury – wszystko to silnie działa na nasze samopoczucie.
Z badań, które przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego wraz z badaczami niemieckimi wynika, że kwercetyna, związek znajdujący się w dużej ilości w jabłkach i cebuli, może zapobiec rozwojowi nowotworu trzustki.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków