02-11-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jesień i zima to ten czas w roku, kiedy najczęściej popadamy w depresję. Coraz krótsze dni, brak słonecznego światła, częste zmiany pogody, niskie temperatury – wszystko to silnie działa na nasze samopoczucie.
Do męczącej nas apatii i przygnębienia dołączają w tym czasie częściej niż wiosną i latem przeziębienia oraz infekcje wirusowe. Nie bez wpływu na taki stan rzeczy jest nasz sposób odżywiania się – postawmy się jesiennym nastrojom i zafundujmy sobie wzmacniającą organizm dietę, opartą na owocowych i warzywnych sokach. Na jesienno – zimowy stan naszego ciała i ducha równie silnie jak pogoda oddziałuje prowadzony przez nas tryb życia. Spędzamy na ogół całe dnie w źle wietrzonych pomieszczeniach, najczęściej bez ruchu. Jesteśmy zmęczeni i zestresowani, a poprawie tego stanu nie sprzyja również nasza dieta, która wraz z nadejściem zimy zmienia się w coraz cięższą i mniej strawną – dominuje w niej często uboga w witaminy, wysoko przetworzona żywność. Jest zimno – zaczynamy jeść posiłki treściwsze, które jednak rzadko są pełnowartościowe. Rezultat – „głód jakościowy”, czyli brak substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Nie odczuwany fizycznie, kończy się jednak infekcjami oraz długotrwałymi, często bardzo poważnymi schorzeniami.
Słowo „dieta” większości z nas kojarzy się z odchudzaniem. Tymczasem „dieta” nie oznacza wyłącznie nastawienia na zmniejszenie wagi ciała – to każdy tryb odżywiania, który ma na celu utrzymanie organizmu w zdrowiu i odpowiedniej formie. Od naszej diety zależy nasze zdrowie i samopoczucie – to zazwyczaj wynik tego, co zjadamy.
Jeśli więc nie zadawala nas nasz wygląd, kiepsko się czujemy, powinniśmy uważnie przyjrzeć się temu, co jemy. Bardzo dużą uwagę w ostatnich czasach zwraca się na to, aby integralną częścią naszych codziennych posiłków były owoce i warzywa – znajdują się one na drugim miejscu aktualnej piramidy żywieniowej.
Dietetycy podkreślają, że powinno się je spożywać nawet 5 razy dziennie, są one bowiem najcenniejszym źródłem witamin, związków mineralnych i substancji odżywczych, bez których nasz organizm nie jest w stanie pracować prawidłowo. Dostarczają nam ich w sposób naturalny, a wiec najzdrowszy z możliwych – spożywając duże ilości warzyw i owoców nie musimy się już więc ratować farmaceutykami ani wspomagać suplementami. Smacznym sposobem na zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki zdrowia jest regularne picie soków owocowych i warzywnych, najlepiej jak najświeższych i najmniej przetworzonych.
Wypity sok jest przyswajany przez nasz organizm bardzo szybko – już po 30 minutach niemal w 100%, podczas przetrawienie zjedzonych świeżych warzyw i owoców trwa znacznie dłużej. Spożywając soki odciążamy więc nasz układ trawienny, dając zarazem ciału możliwość przeprowadzenia „remontu” – oczyszczenia oraz odbudowania narządów i organów.