Jabłka to ulubione owoce Polaków. Antonówka, Gala, Lobo czy Rubin to tylko niektóre z odmian, po które chętnie sięgamy. Uwielbiamy jeść je w postaci surowej i cenimy sobie smak soku jabłkowego. Co kryją w sobie te smaczne owoce? Oto 11 powodów, dla których warto jeść jabłka.
Jabłka mogą przeciwdziałać wypadaniu włosów u pacjentów, którzy muszą przejść chemioterapię, mówią badacze z Università degli Studi di Napoli Federico II.
Dieta ma znaczący wpływ na zdrowie zębów - jeśli chcesz zadbać o jamę ustną, to sprawdź, czy twoje menu jest bogate w takie produkty.
Białe owoce i warzywa są powszechnie dostępne i uważane za bardzo smaczne. Teraz zaś tym chętniej powinniśmy po nie sięgać, okazuje się bowiem, że mogą uchronić przed udarem.
W różny sposób można sobie dostarczać naturalnych składników, ale jeśli chodzi o owoce, lepiej sięgać po nie w naturalnej, a nie przetworzonej postaci.
Problemy z alergią nie dotyczą jedynie zwiększonego poziomu pyłków, ale mogą mieć też związek z tym, co jemy. Wielu ludzi doświadcza zespołu alergii jamy ustnej, czyli reakcji alergicznych na żywność, które szczególnie oddziałują na usta, język i gardło.
Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie.
Trzeba się dobrze odżywiać, aby móc liczyć na zachowanie funkcji fizycznych w starszym wieku.
Brytyjczycy mawiają: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie" (An apple a day keeps the doctor away). Nie bez podstawy - jabłka zawierają dużo związków, które pomagają zachować dobre zdrowie chroniąc przed rozwojem wielu chorób. Teraz odkryto, że owoce te mogą przedłużyć życie starszych kobiet.
Objawy alergii mogą naprawdę dać się we znaki, ale nie tylko odpowiednie leki mogą pomóc je osłabić. Określona dieta także pomoże ograniczyć intensywność symptomów.
Warto jeść warzywa i owoce ze względu na to, że pomagają dostarczyć organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych. Jeśli jadłospis jest ich pełny, można liczyć na lepsze zdrowie i samopoczucie. To nie wszystko. Określone owoce ułatwią też odchudzanie - zobacz, jakie.
Jeśli jednym z twoich noworocznych postanowień było schudnięcie, oto nieoceniona pomoc - owoce przycznią się do lepszej kontroli wagi.
W organizmie gromadzą się toksyny i inne substancje, które wpływają na pogorszenie samopoczucia, a z czasem mogą też prowadzić do różnych dolegliwości. Nasze ciało oczyszcza się samo, ale warto mu czasem dopomóc w tym procesie. Zobacz, co jeść w tym celu.
Wraz z wiekiem trudniej jest utrzymać siłę mięśni, ale okazuje się, że mogą w tym pomóc jabłka i pomidory.
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków