Strona głównaZdrowieJabłka i czerwone winogrona uchronią przed zawałem

Jabłka i czerwone winogrona uchronią przed zawałem

O zdrowotnych właściwościach owoców powiedziano już wiele, najnowsze doniesienia naukowców francuskich jednak pozwalają dołączyć do tej dość długiej listy m. in. profilaktykę zawałów i miażdżycy.
Naukowcy z University of Montpellier odkryli, że długotrwałe uzupełnianie diety o wspomniane owoce, a dokładniej o soki z nich sporządzone, pomoże zapobiec stwardnieniu tętnic (miażdżycy) oraz zawałom, informuje nutraingredients.com.

Badania przeprowadzone na chomikach udowodniły, że regularne spożywanie jabłek i czerwonych winogron może zapobiec odkładaniu się cholesterolu, a w konsekwencji miażdżycy, zawałom, otępieniu starczemu. Szczególnie poleca się picie soków owocowych, ponieważ organizm ludzki łatwiej wchłania zawarte w nich przeciwutleniacze.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Hospicja.pl
  • eGospodarka.pl
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy