23-05-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożywanie błonnika na poziomie 20-40 gramów. Gwarantuje to prawidłową pracę jelit, przewodu pokarmowego oraz wspomaga odchudzanie. Tymczasem Polacy borykają się z zaparciami i zbędnymi kilogramami, spożywając nawet 4 razy mniej błonnika.
Regulujące właściwości błonnika biorą się z nietrawienia go przez organizm człowieka. Dzięki temu:
- pomaga w rozwoju naturalnej, korzystnej dla człowieka, mikroflory jelitowej,
- wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz obniża poziom cholesterolu,
- reguluje pracę jelit, przyspieszając wydalanie niestrawionych resztek,
- niweluje zaparcia.
Błonnik słynie z właściwości wspomagających odchudzanie - pod wpływem wody pęcznieje (zwiększa swoją objętość od 4 do 6 razy) i wypełnia żołądek.
Błonnik stymuluje również aktywność perystaltyczną jelit. Opóźnia też moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek, tym samym przedłużając uczucie nasycenia. Błonnik spowalnia procesy wchłaniania substancji pokarmowych z jelita cienkiego do krwi. Pomaga to w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi i chroni przed jego znacznymi wahaniami, co umożliwia utrzymanie energii organizmu na stałym poziomie. Błonnik przynosi również ulgę w dolegliwościach związanych z trawieniem.
Przypominamy, że błonnik w dużych ilościach znajduje się w: chlebie razowym, otrębach, marchwi, jabłkach, grochu, fasoli białej, fasoli czerwonej, soi, malinach, marakui, kapuście, brukselce, cebuli.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »