Strona głównaZdrowieJabłka znacząco redukują cholesterol u dojrzałych kobiet

Jabłka znacząco redukują cholesterol u dojrzałych kobiet

Poziom LDL, tzw. złego cholesterolu u starszych kobiet, które codziennie spożywały jabłko, spadł średnio o 23% w przeciągu sześciu miesięcy. Zaś ilość HDL, tzw. dobrego cholesterolu, zwiększyła się u nich o 4% we wspomnianym okresie. Takie wyniki ze swych badań uzyskali uczeni z The Florida State University.
Jabłka znacząco redukują cholesterol u dojrzałych kobiet Jak się okazuje, w jabłkach jest o wiele więcej dobrego niż błonnik i witaminy. We wcześniejszych badaniach wykazano, że pektyny i polifenole, dwie substancje znajdujące się w tych owocach, poprawiają metabolizm lipidów i ograniczają produkcję cząsteczek, które powodują stany zapalne.
Obecnie opisywane badanie jest pierwszym, które ocenia długoterminowy wpływ na serce regularnego jedzenia jabłek u kobiet w wieku postmenopauzalnym.

Spośród 160 uczestniczek w wieku 45-65 lat losowo wybrano grupę otrzymującą 75 g suszonych jabłek lub suszonych śliwek dziennie przez cały rok. Ich krew zbadano po trzech, sześciu i dwunastu miesiącach.

U kobiet jedzących jabłka poziom LDL spadł o 23% w porównaniu z paniami z grupy kontrolnej. Poza tym u konsumentek wspomnianych owoców zanotowano jednocześnie zmniejszony poziom wodorotlenków lipidowych i białka C-reaktywnego.

Choć jabłka dodawały kolejnych 240 kalorii dziennie do diety kobiet, uczestniczki nie zyskały na wadze, wręcz przeciwnie - straciły średnio nieco ponad 1,5 kilograma.

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 00:16:50, 18-04-2011 przekora

    Świetna wiadomość, nie dość że jabłka są smaczne to jeszcze tak zdrowe i pożądane dla organizmu. Ciekawa jestem czy jednakowo są zdrowe różne gatunki jabłek, np. słodkie i kwaśne? Oby ta wiadomość była na pewno prawdziwa. Od dziś, regularnie będę zjadała jabłka, oczywiście z umiarem.
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Aktywni 50+
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy