12-09-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
An apple a day keeps the doctor away (jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie), mawiają Brytyjczycy i nie mijają się z prawdą, bowiem jabłka to owoce o silnym potencjale prozdrowotnym.
W greckiej i rzymskiej mitologii jabłka stanowią symbol miłości i piękna.
Ale jabłko jest wspaniałym źródłem zdrowia - zawiera witaminę C, beta karoten, żelazo, potas, etc.
Jabłka są również cenione dzięki bardzo wysokiej zawartości minerałów, pektyny i kwasu jabłkowego.
Opisywane owoce stanowią pomoc w leczeniu niedokrwistości, biegunki, chorób serca, bólów głowy, choroby oczu, nerek, itp. Ich konsumpcja to także doskonały sposób uzupełniania podstawowych płynów w organizmie.
Dowiedziono, że różne składniki w jabłkach powodują niższe stężenie cholesterolu we krwi, a także zmniejszenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca, udaru, raka prostaty, cukrzycy typu II i astmy.
Podobnie, jak w przypadku warzyw, kolor jabłek stanowi wskaźnik ich zalet.
Zielone jabłka są dobre, by wzmocnić kości i zęby, pomagająteż dbać o dobry wzrok oraz wykazują działanie antyrakowe.
Żółte jabłka są polecane w profilaktyce chorób serca, oczu i przyczyniają się prawidłowej pracy układu odpornościowego. Zmniejszają ryzyko niektórych rodzajów nowotworów.
Czerwone jabłka rekomenduje się dla poprawy zdrowia serca utrzymania dobrej pamięci. Obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na pewne rodzaje raka i pomagają zachować zdrowie układu moczowego.