Zapalenie jelita grubego – jakie jedzenie pomoże
Testy na myszach pokazują, że produkty bogate w tryptofan - takie jak indyk, wieprzowina, orzechy i nasiona - mogą zmniejszać ryzyko zaostrzenia zapalenia jelita grubego. czytaj całość ›
Choroby serca i depresja – łączy je stan zapalny
Choroba wieńcowa i poważna depresja mogą być genetycznie powiązane poprzez szlaki zapalne związane ze zwiększonym ryzykiem kardiomiopatii, czyli zwyrodnieniowej choroby mięśnia sercowego. czytaj całość ›
Naturalna substancja w kawie pomaga powstrzymać starzenie się mięśni
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni. czytaj całość ›
Pokaż wszystkie wiadomości działu zdrowie ›
Żeby móc liczyć na lepszą pamięć, trzeba podnosić ciężary, mówią eksperci. czytaj całość »
Operacje plastyczne przeprowadzano już w starożytności. „Sushruta Samhita”, starożytny tekst napisany w sanskrycie opisuje zabiegi dokonywane przez indyjskiego chirurga Samhitę, w tym te, które dziś zaliczamy do chirurgii plastycznej. czytaj calość ›
Zapaliczka cuchnąca czyli asafetyda (Ferula assafoetida) to pochodząca z Iranu roślina o intensywnym siarkowym zapachu. Sproszkowana łodyga i korzenie (nazywane w Polsce smrodzieńcem, lub czarcim łajnem) mają smak przypominający cebulę i często stosowane są w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Zapaliczka jest też wykorzystywana leczniczo - może być skuteczna przy problemach trawiennych, żółtaczce, a także zaburzeniach nerwicowych. czytaj całość ›
demencja nadciśnienie cukrzyca stres otyłość aktywność fizyczna dieta udar depresja choroby serca