Zapalenie jelita grubego – jakie jedzenie pomoże
Testy na myszach pokazują, że produkty bogate w tryptofan - takie jak indyk, wieprzowina, orzechy i nasiona - mogą zmniejszać ryzyko zaostrzenia zapalenia jelita grubego. czytaj całość ›
Choroby serca i depresja – łączy je stan zapalny
Choroba wieńcowa i poważna depresja mogą być genetycznie powiązane poprzez szlaki zapalne związane ze zwiększonym ryzykiem kardiomiopatii, czyli zwyrodnieniowej choroby mięśnia sercowego. czytaj całość ›
Naturalna substancja w kawie pomaga powstrzymać starzenie się mięśni
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni. czytaj całość ›
Pokaż wszystkie wiadomości działu zdrowie ›
Wiele zależy od nas samych, jeśli chodzi o stan zdrowia. Owszem, geny mogą sprzyjać wielu chorobom, a „wypadki chodzą po ludziach", ale i tak mamy duże możliwości w zakresie zapewnienia sobie długowieczności. Jeśli zastosujesz się do poniższych rad, z większym prawdopodobieństwem możesz liczyć na świętowanie setnych urodzin. czytaj całość »
Operacje plastyczne przeprowadzano już w starożytności. „Sushruta Samhita”, starożytny tekst napisany w sanskrycie opisuje zabiegi dokonywane przez indyjskiego chirurga Samhitę, w tym te, które dziś zaliczamy do chirurgii plastycznej. czytaj calość ›
Pochodzący z Europy i z Azji żywokost przez wieki wykorzystywany był jako pożywienie. Kilka jego gatunków, w tym żywokost lekarski (Symphytum officinale L.), wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Tradycyjnie używano tego zioła miejscowo na skórę w przypadku goźby zakażenia i w celu osłabienia bólu, a także doustnie przy kłopotach żołądkowo-jelitowych i oddechowych. czytaj całość ›
dieta stres demencja udar otyłość aktywność fizyczna nadciśnienie choroby serca cukrzyca depresja