Często mówi się o cholesterolu, znacznie rzadziej o trójglicerydach, rodzaju tłuszczu we krwi i tkankach (głównie w tkance tłuszczowe) złożonym z cząsteczek stanowiących sposób na przechowywania nadmiaru kalorii. Warto więc wiedzieć, jaki mają wpływ na zdrowie i jak zmniejszyć ich ilość.
Nadużywanie alkoholu wywołuje oporność na insulinę, co zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, wynika z badań na zwierzętach przeprowadzonych przez naukowców ze szkoły medycznej "Góra Synaj" w Nowym Jorku.
Codzienne szybkie spacery i jogging mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu nawet o 50%, wynika z nowych duńskich badań.
Osoby otyłe i cierpiące z powodu wysokiego ciśnienia krwi oraz innych problemów związanych z chorobą serca, a także cukrzycą mogą doświadczyć szybszego osłabienia zdolności umysłowych, ostrzegają francuscy uczeni.
Badania wykazały, że osoby, które jadły orzechy drzewne, w tym orzechy nerkowca, orzechy włoskie i pistacje, były szczuplejsze i miały niższe BMI niż ci, którzy nie sięgali po tego rodzaju przekąski.
Codzienne spożywanie gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak ataki serca i udary mózgu u osób z zespołem metabolicznym.
Unikanie ekspozycji na słońce może nie wystarczyć, by uniknąć ryzyka zachorowania na raka skóry, jeśli cierpi się na nadciśnienie.
Odchudzanie pozostaje najpopularniejszym i najbardziej kontrowersyjnym wiosennym tematem internetowych poszukiwań. Majowe słońce zachęca do zmiany garderoby i odsłonięcia większej części ciała, wiosną więc intensywniej zabieramy się za pracę nad sylwetką. Oto zatem kilka wskazówek skutecznego odchudzania.
Jedzenie w stylu śródziemnomorskim zmniejsza uszkodzenie małych naczyń krwionośnych w mózgu, wynika z nowego badania.
Spożywanie orzechów pistacjowych reguluje poziom cukru we krwi u osób z zespołem metabolicznym - potwierdziło pierwsze tego typu badanie przeprowadzone przez ekspertów University of Toronto, zaprezentowane w kwietniu br. podczas konferencji Experimental Biology w Waszyngtonie.
Korzyści płynące z konsumpcji czarnych jagód (Vaccinium myrtillus, borówka czarna) wykazano w kilku badaniach dotyczących żywienia, dzięki zawartości polifenoli owoce te mają pozytywny wpływ na układ krążenia.
Dieta stała się ostatnio modnym tematem. Eksperci ds. żywienia we wszystkich mediach radzą, jak racjonalnie jeść i dostarczać organizmowi odpowiednią ilość substancji odżywczych. Powszechna stała się dzięki temu m. in. wiedza o powinności konsumowania pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Te wszystkie informacje wprawiają jednak w skonfundowanie - okazuje się bowiem, że trudnym bywa wypełnienie rekomendacji.
Badania naukowców z Uniwersytetu Harvarda dowodzą, że osoby, które spożywają produkty pełnoziarniste są znacznie rzadziej narażone na przybór masy ciała z biegiem lat. Co więcej, jak wynika z analiz Agriculture Research Service, głównego organu badawczego amerykańskiego departamentu rolnictwa, spożywanie takich produktów od trzech do czterech razy dziennie może łagodzić ryzyko wystąpienia tzw. zespołu metabolicznego.