03-05-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Odchudzanie pozostaje najpopularniejszym i najbardziej kontrowersyjnym wiosennym tematem internetowych poszukiwań. Majowe słońce zachęca do zmiany garderoby i odsłonięcia większej części ciała, wiosną więc intensywniej zabieramy się za pracę nad sylwetką. Oto zatem kilka wskazówek skutecznego odchudzania.
Przed okresem letnim siłownie i baseny „pękają w szwach". Zdrowy styl życia staje się modą, ale największą motywację do ćwiczeń właśnie w tym czasie dają zbliżające się wakacje i wizja nas samych paradujących w kostiumach kąpielowych - każdy chce wypaść jak najlepiej. Eksperci radzą, co robić, by zgubić choć kilka kilogramów:
1.
Jeśli jesteś osobą zorganizowaną i lubiącą mieć kontrolę, liczenie kalorii jest dla ciebie najlepszym rozwiązaniem; nie oznacza to, że zawsze musisz mieć przy sobie kalkulator i z buchalteryjnym nastawieniem przystępować do obliczeń przed każdym posiłkiem, ale warto zaznajomić się z tabelą kalorii i umieć oszacować kaloryczność określonego dania.
2.
Jeśli liczenie kalorii napawa cię niechęcia, spróbuj znaleźć wsparcie; istnieje coraz więcej organizacji, stowarzyszeń i różnego rodzaju ośrodków wspomagających proces ; można ich poszukać także w Internecie. Zrzeszają one osoby doświadczone, które pomogą opracować dietę lub chociaż wskazać produkty szczególnie polecane dla chcących stracić na wadze.
3.
Jeśli masz jakiekolwiek problemy zdrowotne, np. , lub insulinooporność, bądź , skorzystaj z pomocy dietetyka, który zindywidualizuje twój program odchudzania pomagając jednocześnie zaspokoić twoje potrzeby żywieniowe odmienne przy rozmaitych kłopotach ze zdrowiem.
4.
Zacznij ćwiczyć; nawet jeśli podjęta aktywność nie spowoduje spalenia znacznej ilości kalorii, zwiększy tempo i spowoduje zużycie większej niż zwykle ilości energii; regularne treningi pomogą przyspieszyć spalanie nadmiaru energii i przyczynią się do uzyskania smuklejszej sylwetki.
5.
Ogranicz spożycie tłuszczów; znajdują się bowiem w rozmaitych produktach i bardzo łatwo jest dostarczyć organizmowi ich nadmiar - są w maśle i margarynie, sosach, dressingach i mięsie. Wybieraj zdrowe tłuszcze takie jak oliwa z oliwek, niektóre oleje, tłuste ryby etc. W miarę możliwości samodzielnie przygotowuj posiłki, kontrolując ilość dodawanych tłuszczów.
6.
Oprzyj dietę na niskoenergetycznych produktach dających uczucie sytości. Możesz jeść na przykład świeże owoce i warzywa, które są bogate w błonnik, a także odtłuszczone produkty mleczne mające niską zawartość kcal i skutecznie zapobiegające odczuwaniu głodu.
7.
Wysokoenergetyczne pokarmy jedz w niewielkich ilościach - wystarczą 1-2 łyżeczki oleju w sałatce, 1 łyżka lodów na miskę świeżych jagód, 1 łyżka startego sera Cheddar na makaron z sosem warzywnym, kilka kostek sera feta do pomidora etc. Unikaj dużych ilości produktów wysokokalorycznych, ale nie rezygnuj z nich zupełnie - zapewniają często neizbędne składniki diety.
Warto zapoznać się z zawartością energetyczną określonych składników:
- węglowodany: 4 kcal lub 17 kJ / g
- białka: 4 kcal lub 17 kJ / g
- tłuszcze: 9 kcal lub 37 kJ / g
- alkohol: 7 kcal lub 29 kJ / g lub ml
8.
Jeśli trudno ci schudnąć pomimo trzymania się podanych zasad, sprawdź czy nie cierpisz na insulinooporność, która może utrudniać odchudzanie. Jeśli doświadczasz tego zaburzenia, zwróć się do lekarza i dietetyka - ekspert pomoże wybrać produkty o niskim indeksie glikemicznym, a w razie potrzeby skieruje na leczenie.
9.
W żadnym wypadku nie zaczynaj odchudzania od przyjmowania pigułek odchudzających czy napojów tego typu, bez względu na przekonujące informacje płynące z reklam; w ten sposób możesz rozregulować a nawet zniszczyć swój metabolizm i zdrowie.
10.
Nigdy nie odchudzaj się, jeśli twoje i wskaźnik talia/biodra (WHR) są na normalnym poziomie; nie każdy ma figurę modelki i choćby znacznie stracił/a na wadze pewne cechy sylwetki pozostaną; nadmierne odchudzanie prowadzi do wyniszczenia organizmu.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »