08-03-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny od dawna usilnie poszukuje składników, które mogłyby powstrzymać efekty starzenia się. Okazuje się, że rooibos, czyli czerwonokrzew (aspalat prosty), może być tym komponentem, który spełni wysokie oczekiwania.
Najpowszechniej akceptowana teoria starzenia się dotyczy szkodliwego działania cząsteczek zwanych wolnymi rodnikami. jest bogaty w , które wiążą się z i zapobiegają uszkodzeniu komórek.
Liczne badania wykazały już, że zawarte w czerwonokrzewie antyoksydanty mogą spowolnić rozwój, bądź pomóc uniknąć różnych rodzajów raka, zmniejszyć ryzyko zawału serca i , a także przydać mnóstwa innych korzyści zdrowotnych.
Teraz uczeni z Nelson Mandela Metropolitan University opublikowali badania dotyczące precyzyjnego działania czerwonokrzwu na poziomie molekularnym i komórkowym.
Jak wyjaśniają uczeni, jedną z cech związanych z procesem starzenia się jest redystrybucja tkanki tłuszczowej. Powoduje ona zmniejszenie zawartości tłuszczu podskórnego i wzrost tkanki tłuszczowej w okolicy brzusznej.
Utrata podskórnej tłuszczu prowadzi do takich zmian, jak , fałdy skórne, zanik tkanki tłuszczowej oczodołu (co daje wrażenie mniejszych oczu). Nagromadzenie tłuszczu zaś jest potencjalnie bardziej szkodliwe. ma wpływ na wzrost ryzyka wielu chorób związanych z wiekiem, w tym insulinooporności, i chorób serca.
Preadypocyty, komórki, z których rozwijają się komórki tłuszczowe, mają tu szczególne znaczenie. Stanowią od 15 do 50 proc. komórek w tkance tłuszczowej, a w konsekwencji mogą mieć znaczny wpływ na jej wzrost i funkcje.Wykazano, że w miarę upływu czasu preadypocyty tracą zdolność do namnażania się i rozwijania w dojrzałe komórki tłuszczowe. Chociaż naukowcy nie są jeszcze pewni, dlaczego tak się dzieje, sądzą, że ma na to wpływ stan zapalny tkanki tłuszczowej, stres oksydacyjny i inne czynniki zaburzające podziały komórek.
Przeciwutleniacze zawarte w rooibos może mieć wpływ mechanizmy molekularne powodujące zaburzenia preadypocytów. Może to spowolnić związaną z wiekiem redystrybucję tkanki tłuszczowej i zapobiec niekorzystnym zmianom wizualnym i zagrożeniom dla zdrowia.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »