28-09-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie.
Antyoksydanty – co to właściwie jest?Aby w pełni zrozumieć, czym są i jak działają należy wiedzieć, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędna jest równowaga pomiędzy substancjami utleniającymi a antyutleniaczami – ale może od początku. Antyoksydanty, nazywane inaczej przeciwutleniaczami (lub właśnie antyutleniaczami), to związki chemiczne, które zapobiegają procesom utleniania, zachodzącym w komórkach. Substancje utleniające natomiast to przede wszystkim tzw. wolne rodniki, czyli produkt uboczny przetwarzania tlenu na energię. Zadaniem antyoksydantów jest ochrona organizmu przed , czyli takim stanem, w którym zaburzona zostaje harmonia między wytwarzaniem wolnych rodników a ich zwalczaniem przez przeciwutleniacze. Jak zostało wspomniane, powstawanie wolnych rodników nierozerwalnie związane jest z oddychaniem, jednak na ich zwiększone wytwarzanie mają wpływ również inne czynniki, np. używki (nikotyna, alkohol), stres, zanieczyszczenie środowiska czy żywność niskiej jakości, bogata w konserwanty.
Dlaczego antyoksydanty są tak ważne? występują w każdym organizmie, zaburzając procesy odpornościowe oraz przyspieszając procesy starzenia. Niszczą błony komórkowe i mitochondrialne, atakują strukturę białek, a także uszkadzają materiał genetyczny w DNA. W wyniku stresu oksydacyjnego rozwijają się tak poważne choroby jak cukrzyca, miażdżyca, zawał serca, udar, bezpłodność czy wrzody żołądka, skóra zaś staje się bardziej wiotka i słabsza, co prowadzi do powstawania cellulitu i zmarszczek. Naukowcy są również pewni, że wolne rodniki mają duży wpływ na rozwój nowotworów, a także chorób układu nerwowego, np. choroby Alzheimera. Za neutralizację wolnych rodników odpowiada specjalny enzym, peroksydaza glutationowa, niestety jednak wraz z wiekiem ludzki organizm wytwarza jej coraz mniej i niezbędne staje się dostarczanie naturalnych antyoksydantów wraz z dietą.
Gdzie się chowają antyoksydanty?Najwięcej przeciwutleniaczy znajdziemy w owocach i warzywach o intensywnej barwie (aronia, borówki, czarna porzeczka, żurawina, owoce róży, czerwone winogrona, jabłka, jarmuż, szpinak, pietruszka, burak), roślinach strączkowych, przetworzonych pomidorach oraz orzechach i nasionach. Właściwości przeciwutleniające mają również wszystkie , czerwone wino i kakao.
Victualia.pl