Trwający 15-20 minut test online, który jest dostępny od dzisiaj dla Brytyjczyków, pomaga ocenić ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i dać indywidualne porady, jakie kroki należy podjąć, by osłabić prawdopodobieństwo zachorowania.
Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy chcą stracić na wadze - tak powszechny produkt naszej diety, jak ziemniaki, mogą w tym istotnie pomóc.
Amerykańscy badacze wyselekcjonowali jabłka o najwyższej zawartości błonnika, który pomaga walczyć z nadmierną wagą.
Dotychczas dowiedziono wielu dobroczynnych korzyści z jedzenia gorzkiej czekolady. Teraz poleca się ją starszym ludziom, którzy mają problemy z poruszaniem się z powodu złego krążenia w kończynach, bo może pomóc chodzić trochę dłużej.
Jak wynika z badań, regularne ćwiczenia ciągle stanowią najlepszy sposób zapewnienia sobie długowieczności, dieta jednakże też ma w tym ważny udział - okazuje się, że dostarczanie sobie polifenoli o 30 proc. zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci.
Białe warzywa są bogate w błonnik, potas, magnez i polifenole, co jest niezbędne dla naszego dobrego samopoczucia.
Herbata jest powszechnie doceniana. W niektórych społeczeństwach jej picie to prawdziwy rytuał. W naszym kraju także chętnie się po nią sięga. I słusznie - nie tylko skutecznie gasi pragnienie, ale i przyczynia się do poprawy samopoczucia.
Już starożytni Chińczycy uważali, że granat jest symbolem długowieczności. Ten owoc z powodzeniem można zaliczyć do grupy najzdrowszych owoców. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza polifenolom. Wieloletnie badania potwierdzają jego skuteczność w leczeniu wielu schorzeń m.in. chorób nowotworowych, układu sercowo-naczyniowego, choroby Alzheimera, czy ostrych stanów zapalnych.
Ludzie, którzy piją więcej niż cztery filiżanki kawy z kofeiną dziennie, mają znacznie zmniejszone ryzyko zgonu z niektórych form raka, w tym raka jamy ustnej.
Szukasz smacznej i zdrowej przekąski? Sięgnij po popcorn. Z nowego badania wynika, że takie małe co nieco zawiera więcej polifenoli (rodzaj przeciwutleniaczy) niż niektóre owoce czy warzywa.
Śliwki przywodzą na myśl koniec lata oraz przygotowywanie powideł i wypieków. Owoce są nie tylko jesiennym przysmakiem, ale stanowią ważny element zdrowej diety. Poza tym dzięki bogactwu witamin i minerałów mają wpływ nie tylko leczniczy, ale i poprawiają wygląd.
Garść lub dwie orzechów może pomóc diabetykom kontrolować poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Diabtetycy powinni sięgnąć po orzechy, te w ich przypadku stanowią rekomendowaną przez specjalistów przekąskę, mogą być bowiem pomocne w kontroli cukru we krwi. Podobnych skutków nie zaobserwowano wśród ludzi, którzy wybierali pełnoziarniste babeczki zamiast standardowych przekąsek zawierających węglowodany proste.
Pojawiające się na początku czerwca pachnące i smaczne truskawki stanowią zapowiedź lata. Mają jednak nie tylko powszechnie cenione walory smakowe, ale i (podobnie jak inne owoce jagodowe) istotny wpływ prozdrowotny. Jedząc je dostarcza się organizmowi liczne witaminy i mikro- oraz makroelementy.
Korzyści płynące z konsumpcji czarnych jagód (Vaccinium myrtillus, borówka czarna) wykazano w kilku badaniach dotyczących żywienia, dzięki zawartości polifenoli owoce te mają pozytywny wpływ na układ krążenia.
Wydaje się, że stosowanie zdrowej diety to coś naprawdę skomplikowanego. Quot capita tot sententiae (łac. ile głów, tyle zdań), więc trudno o konsensus w tej dziedzinie nawet wśród ekspertów. Sprawę utrudnia ponadto fakt, że istnieje ogromna liczba diet, z których każda wydaje się przydawać innych korzyści - dzięki jednej łatwiej schudnąć, inna zapewnia zdrowie serca, jeszcze inna pozwala dłużej zachować młody wygląd, etc. Najważniejsze, to nie dać się zwariować - kilka prostych zasad ułatwi decyzję.