18-10-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jak wynika z badań, regularne ćwiczenia ciągle stanowią najlepszy sposób zapewnienia sobie długowieczności, dieta jednakże też ma w tym ważny udział - okazuje się, że dostarczanie sobie polifenoli o 30 proc. zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci.
Zaopatrujesz swój organizm w , gdy jesz owoce, warzywa, rośliny strączkowe i zboża lub pijesz herbatę bądź kawę.
Naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo a także z włoskiego Narodowego Centrum Badań nad Starzeniem się i Narodowego Instytutu ds. Osób Starszych w USA przeanalizowali dane 800 mężczyzn i kobiet w wieku powyżej 65 lat uwzględniając poziom spożycia polifenoli przez uczestników.
Badacze zbadali wpływ diety bogatej w polifenole sprawdzając określony biomarker.
Wyniki były zdumiewające - uczestnicy badania, którzy stosowali dietę bogatą w polifenole, tzn. dostarczali sobie więcej niż 650 mg tych związków dziennie, cechowali się o 30 proc. niższym narażeniem na przedwczesną śmierć niż ci, którzy odznaczali się niskim spożyciem opisywanych substancji, tj. mniej niż 500 mg na dobę.
Najlepszym sposobem upewnienia się, że dostarcza się sobie potrzebnej ilości polifenoli, jest jedzenie co najmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie. Najbogatsze w polifenole są: czarne porzeczki, karczochy, , truskawki, jeżyny, śliwki, , czarna i zielona , kasztany, chleb żytni pełnoziarnisty, czerwone wino, i jogurt sojowy.
Wyniki badań opublikowano w Journal of Nutrition.