Strona głównaZdrowieCo jeść? Kilka zasad konstruowania odpowiedniej diety

Co jeść? Kilka zasad konstruowania odpowiedniej diety

Wydaje się, że stosowanie zdrowej diety to coś naprawdę skomplikowanego. Quot capita tot sententiae (łac. ile głów, tyle zdań), więc trudno o konsensus w tej dziedzinie nawet wśród ekspertów. Sprawę utrudnia ponadto fakt, że istnieje ogromna liczba diet, z których każda wydaje się przydawać innych korzyści - dzięki jednej łatwiej schudnąć, inna zapewnia zdrowie serca, jeszcze inna pozwala dłużej zachować młody wygląd, etc. Najważniejsze, to nie dać się zwariować - kilka prostych zasad ułatwi decyzję.
Nie jest łatwo wybrać odpowiednią dla siebie dietę, stąd coraz większa popularność ekspertów w tej dziedzinie, którzy pomagają skompletować najlepsze dla danej osoby menu. Nie każdy ma okazję spotkać się z dietetykiem. Nie warto jednak rezygnować z wysiłków ułożenia właściwego jadłospisu. Poniżej kilka reguł, które pomogą jeść smacznie i zdrowo.

• Jedz to, co nadaje się do jedzenia

fot. MFinderup / www.sxc.huRzecz z pozoru trywialna, a jednak coraz trudniej o prawdziwe jedzenie. Co to znaczy "prawdziwe"? Ogólnie rzecz biorąc naturalne. Tymczasem półki w marketach uginają się pod ciężarem produktów wysoko przetworzonych i mających odległą datę przydatności. Trzeba się zaś spodziewać, że im bardziej przetworzony jest towar, tym mniej pożywny. Należy oczekiwać, że najlepsze, najbardziej odżywcze produkty nadają się do jedzenia w krótkim okresie czasu od ich wytworzenia.

• Unikaj produktów spożywczych, które zawierają dużą ilość składników

© Elena Schweitzer - Fotolia.comLiczba składników, które organizm może przyjąć, jest ograniczona. Poza tym można założyć, że im więcej składników w danym produkcie, tym bardziej prawdopodobne, że jest wysoko przetworzony.

• Sięgaj po warzywa i owoce

© BVDC - Fotolia.comNaukowcy mogą się nie zgadzać w tym, co najlepszego dla organizmu znajduje się w warzywach i owocach. Jedni wskazują na przeciwutleniacze, inni błonnik, jeszcze inni kwasy tłuszczowe Omega-3. Wszyscy są jednak zgodni, że to produkty, które w najmniejszym stopniu mogą zaszkodzić. Poza tym dieta z dużą ilością warzyw i owoców nie dostarczy nadmiernej ilości kalorii, wyłączając nasiona bowiem rośliny nie mają tak wysokiej wartości energetycznej, jak np. mięso.

• Jedz kolorowo

© volff - Fotolia.comZwróć uwagę na wygląd ostatnio przygotowanego posiłku. Im więcej barw zawiera tym lepiej. Kolory warzyw i owoców odzwierciedlają zawartość różnych fitozwiązków o właściwościach antyoksydacyjnych, „ujawniają" m. in. - antocyjany, polifenole, flawonoidy, karotenoidy. Wiele z tych substancji pomaga w ochronie przed przewlekłymi chorobami, ale każda w nieco inny sposób, tak więc najlepsze zabezpieczenie stanowi dieta bogata w rozmaite fitozwiązki.

• Płać więcej, jedz mniej

© Aleksandar Todorovic - Fotolia.comTo, za co drożej się płaci, wydaje się cenniejsze. Kwestia dotyczy także jedzenia. Produkty wysokiej jakości nie są najtańsze. Warto w nie jednak zainwestować, zarówno ze względu na ich właściwości, jak i fakt, że nie pozwolimy, by się zmarnowały. Wyższa cena stanowi katalizator dla woli ich odpowiedniego przygotowania i konsumpcji.

• Słodycze są polecane tylko w naturalnej formie

© UJac - Fotolia.comW naturze cukry są w "zestawie" z błonnikiem, który spowalnia ich absorpcję i daje uczucie sytości zanim przyswoi się zbyt wiele kalorii. Z tego powodu lepsze przekąski stanowią owoce niż batoniki.

• Skończ posiłek nim będziesz syty/a

© Fatman73 - Fotolia.comTu warto odwołać się do zasad wyznawanych przez rozmaite narody - np. Japończycy radzą odejść od stołu, gdy się jest w 80% pełnym, ajurwedyczna tradycja w Indiach poleca, by przestać jeść, gdy zapełni się 3/4 żołądka, Chińczycy wskazują na 70% sytości jako odpowiednią. Mahomet opisał pełny brzuch jako zawierający 1/3 jedzenia, 1/3 napojów i 1/3 powietrza...

Również Francuzi mogą nas czegoś nauczyć. „Jestem głodny" w języku francuskim to "J'ai faim", dosłownie: „mam głód". Po skończonym posiłku zaś nie mówi się „jestem pełny/a", czy też „jestem syty/a", ale „Je n'ai plus faim", tj. „nie mam już głodu". O to właśnie chodzi - by nie odczuwać głodu, zamiast czuć się pełnym/ą. Różnica jest zasadnicza...

• Raz na jakiś czas złam zasady

© ramute zolubiene - Fotolia.comStosowanie zdrowej diety nie musi oznaczać reżimu w tej dziedzinie. Nikt nie radzi oczywiście, by wprowadzone zasady zniweczyć lekkomyślnymi odstępstwami, ale warto pamiętać o umiarze. Obsesyjne skupianie się na codziennym menu zagraża nie tylko poczuciu szczęścia, ale i zdrowiu. Umiarkowane folgowanie sobie raz na jakiś czas nie zaprzepaści efektów zdrowego odżywiania się. Każdy zasługuje np. na duży deser lodowy z okazji ukończenia jakiegoś projektu lub wypad na pizzę z przyjaciółmi.

na podstawie materiałów health.com

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 18:54:23, 10-04-2011 marola46

    To nie jest tak proste , jak to kolorowe menu.Organizm nie toleruje większości produktów,owoców(zgaga), warzyw (wzdęcia) i inne przykre odczucia.Nie wiadomo, co by zjeść?, żeby nie bylo przykrych konsekwencji.Amoże ktoś wie?
  • 19:04:49, 10-04-2011 Scarlett

    Na TVN Style jest program, bodajże pt. "Co jemy".
    Wspaniałe porady i podpowiedzi i trzeba uważać nawet na serki,
    bo w nich jest pełno badziewia, a serki jedzone łyżeczką przez nasze dzieci i wnuki, to jedno wielkie samobójstwo.
  • 19:07:16, 10-04-2011 Scarlett

    Pizza, niewinna pizza ma 1500 cal.
    Jeśli już masz ochotę pozwól sobie na 1 do 2 kawałków.
    Musi być na cienkim cieście, bo ta grubsza ma tyle cal, które
    może spożyć sportowiec sumo.
  • 08:46:03, 11-04-2011 zen

    Może nie zupełnie na temat, moja mama mówiła - jedz wszystko ale niewiele. Zasada dobra i wypróbowana.
  • 18:13:10, 12-04-2011 ~gość: 83.22.76.xxx

    (zgaga), warzyw (wzdęcia) i inne przykre odczucia.Nie wiadomo, co by zjeść?, żeby nie bylo przykrych konsekwencji.Amoże ktoś wie?[/quote
    Witam,
    no właśnie co w wypadku przykrych konsekwencji?
  • 11:06:24, 13-04-2011 Eliza2

    Cytat:
    zen
    Może nie zupełnie na temat, moja mama mówiła - jedz wszystko ale niewiele. Zasada dobra i wypróbowana.
    To bardzo dobra zasada, ale wszystko rozumiemy dziś inaczej niż kiedyś (niestety). Mając w diecie mięso, jaja, twaróg i inny nabiał, pieczywo, makarony, kasze, ziemniaki, owoce i warzywa (0,5kg dziennie) nie popełnimy błędów dietetycznych. Zmiana diety na specjalistyczną w starszym wieku jest trudna do zrealizowania, przyzwyczajenia robą swoje. Masa ciała informuje nas o tym, czy jemy w wystarczających ilościach.
    Byłoby łatwiej odpowiadać na pytania.
    ... zobacz więcej
  • 04:36:55, 13-07-2011 ~gość: 82.139.51.xxx

    ja jestem zwolennikiem twardej wysoko kalorycznej diety na bazie kaszy, sera, warzyw mi bardzo pomogla

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Kobiety.net.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy